Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori

Objavljeno: 07.09.2009. 21:32 Autor: Naslovna strana
Danas je održana šesnaesta sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. Sjednici su prisustvovali potpredsjednik Vlade i potpredsjednik Savjeta Vujica Lazovic, te članovi: potpredsjednik Vlade i ministar finansija dr Igor Lukšić, ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dr Andrija Lompar, ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, direktor Monteputa Ratko Ivanović i sekretar Angelina Živković.

Pored članova Savjeta, sjednici su prisustvovali i predstavnici Međunarodne finansijske korporacije (IFC), kao vodećeg savjetnika Vlade Crne Gore u implementacionoj fazi realizacije projekta izgradnje autoputa od Bara do Boljara.

Na današnjoj sjednici Savjet je razmatrao dokumenta koja su pripremljena nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji za autoput Bar-Boljare, koja se odnose na ugovornu obavezu imenovanja predstavnika Koncedenta, odnosno Vlade Crne Gore, koji će postupati kao njegov agent u vezi sa radovima i uslugama, što podrazumijeva angažman tokom cijelog perioda važenja Ugovora o koncesiji, u svim djelovima i fazama njegove realizacije. U tom smislu, Savjet je dao saglasnost da se Odluka, Ugovor i Anex, koji su u vezi sa ovlašćenjem Monteputa d.o.o, Podgorica o obavljanju poslova stručne kontrole izvršavanja Ugovora o koncesiji za autoput Bar-Boljare, procesiuraju prema Vladi Crne Gore.

U skladu sa potpisanim Ugovorom o koncesiji, Konzorcijum Konstruktor je danas dostavio Nacrt dogovorenih uslova za 50% finansiranja dionice Smokovac-Mateševo, koja se nalazi u okviru koncesionarove ponude za cijeli autoput od Bara do Boljara. Vladin tim i vodeći savjetnik-Međunarodna finansijska korporacija će tokom narednih dana detaljno pregladati svu priloženu dokumentaciju i provjeriti da li je u skladu sa uslovima Ugovora o koncesiji.

Kada je u pitanju postupak eksproprijacije nepokretnosti za izgradnju autoputa Bar-Boljare, Savjet se upoznao sa aktivnostima koje su sprovedene tokom juna i jula t.g., a koje se odnose na donijeta rješenja o eksproprijaciji i zaključene sporazume o naknadama, na dionici Rogami - Bioče, čija je dužina 10 km i ukupna površina zemljišta 163.187 m2. Procijenjena vrijednost zemljišta, objekata i zasada prema izvještaju o procjeni Uprave za nekretnine PJ Podgorica, iznosi oko 3 miliona eura, s tim što je do sada ranijim vlasnicina nepokretnosti isplaćena naknada od oko 2 miliona eura, dok određeni broj predmeta eksproprijacije nije završen iz razloga što je značajan broj vlasnika u inostrastvu ili su umrla lica. Takođe, u toku je izrada elaborata eksproprijacije nepokretnosti za dionicu Bioče-Uvač, koji će prema najavama Uprave za nekretnine biti urađen do 20. septembra. Nakon izrade tog elaborata, pristupiće izradi elaborata eksproprijacije nepokretnosti na dionici od Uvača do Mateševa, čiji završetak se očekuje do 1. novembra t.g.

Savjet se upoznao i sa informacijom o preduzetim aktivnostima za izdavanje građevinske dozvole za prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa i izradi Elaborata o pripremnim radovima. Ministarstvo za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, sektor za izgradnju objekata, formirao je radni tim za pružanje svih potrebnih konsultacija u cilju iniciranja aktivnosti i blagovremenog pokretanja i vođenja upravnih postupaka za izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju autoputa Bar-Boljare. Na sastanku koji je održan tokom jula mjeseca t.g. u Ministarstvu saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, kojem su prisustvovali predstavnici konzorcijuma Konstruktor, predočen je postupak faznog izdavanja građevinske dozvole za dionicu autoputa Smokovac-Mateševo, čija ukupna dužina iznosi 41 km. Nakon tog sastanka, shodno dogovoru, hrvatske kompanije Konstruktor Inženjering iz Splita i Institut građevinarstva Hrvatske -IGH iz Zagreba, obratile su se Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine za izdavanje - ovjeru licenci. Tako da je licenca za IGH već ovjerena, a za Konstruktor Inženjering postupak ovjere licenci je u toku. Pitanje pripremnih radova će se detaljnije razmatrati kada koncesionar pripremi elaborat, na osnovu koga će se definisati njihov obim, ali i potrebna sredstva za realizaciju.

Zajedno sa predstavnicima IFC-a, Savjet je još jednom razmatrao izvode iz finansijskog modela, koji je u svojoj ponudi dostavio konzorcijum Konstruktor, a sve u cilju blagovremene pripreme za obaveze koje očekuju Vladu Crne Gore i koncesionara, ukoliko ispuni sve uslove za zaključivanje finanisjke konstrukcije, nako čega bi Ugovor o koncesiji za autoput Bar-Boljare stupio na snagu.

Pored navedenih tema, Savjet je razmatrao i informaciju o aktivnostima vezanim za Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za dionicu autoputa Smokovac-Mateševo, koji je dat u proceduru tokom mjeseca juna t.g, u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu. Do završne javne rasprave koja je održana na Građevinskom fakultetu krajem mjeseca jula 2009. godine, Komisiji za ocjenu Elaborata, koja je formirana u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu od strane zainteresovanih subjekata (nadležne institucije, građani, predstavnici NVO sektora i drugi), nisu bile dostavljene niti usmene, niti u pisanoj formi sugestije na tekst Elaborata.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?