Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio ruskog nobelovca i akademika Žoresa Ivanoviča Alfjorova

Objavljeno: 09.09.2009. 21:04 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas ruskog nobelovca i akademika Žoresa Ivanoviča Alfjorova. U razgovoru je učestvovao i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Momir Đurović.

Predsjednik Đukanović je upoznao Alfjorova sa društvenom i ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, kao i prioritetima na unutrašnjem i međunarodnom planu i izrazio očekivanje da će se uskoro obnoviti investicioni ciklus, kojim će se ubrzati realizacija strateških ciljeva Vlade. Naglasio je da je znanje ključna pretpostavka napretka. Stoga je opredjeljenje Vlade da kontinuirano ulaže u nauku i dalje reforme obrazovanja. Rezultati na ekonomskom planu i jačanje institucija, potvrđuju da Crna Gora stabilno i brzo korača ka članstvu u EU, što je bliska budućnost zemalja Zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik Đukanović.

On je istakao da ga posebno raduje tradicionalno dobra saradnja između Crne Gore i Rusije, koja se u punom kapacitetu razvija i na polju nauke, i da je privilegija što je Crna Gora u mogućnosti da ugosti ličnosti sa svjetski značajnim renomeom, poput Alfjorova.

Akademik Alfjorov je upoznao predsjednika o svom višedecenijskom naučnom radu i iznio svoje viđenje o uticaju naučnih dostignuća na razvoj društva. Posebno se osvrnuvši na duboke istorijske veze Crne Gore i Rusije, on je naglasio značaj saradnje među nacionalnim akademijama. Zajednički je ocijenjeno da je potrebno unaprijediti naučnu saradnju između dvije zemlje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?