Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović susreo se sa Generalnim sekeratarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom

Objavljeno: 27.09.2009. 02:41 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović imao je danas na završetku svog boravka u Njujorku susret sa GS UN Ban Ki Munom. U otvorenom i sadržajnom razgovoru razmijenjena su mišljenja o aktuelnom trenutku međunarodnim odnosa, ulozi UN i aktivnostima Crne Gore u okviru Svjetske organizacije.
Predsjednik Đukanović je naglasio značaj koji CG pridaje multilateralizmu u cjelini, a posebno ulozi UN i pružio punu podršku reformskim procesima kako bi Svjetska organizacija na efikasan način tretirala savremene izazove.
Predsjednik Đukanović je posebno istakao značaj Samita o klimatskim promjenama koji je inicirao Generalni sekretar i gdje je zajednički ocijenjeno da je svojim uspješnim sadržajem i rezultatima učinio korak dalje u postizanju najšireg međunarodnog dogovora u Kopenhagenu krajem godine. U tom kontekstu je informisao o naporima koji se čine na regionalnom planu i posebno o međunarodnoj konferneciji koja će se u kontekstu priprema za Kopenhagen održati u Budvi sredinom oktobra.
Predsjednik Đukanović je naglasio da Crna Gorta pridaje veliki značaj mirovnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i da je, iako najmlađa članica, počela da participira u nekim od njih. Istakao je istovremeno zahvalnost što je Crna Gora odabrana da bude jedna od zemalja u okviru inicijative "Djelujući kao jedan" što predstavlja nadogradnju inače bogate i sadržajne saradnje između Crne Gore i UN.
Generalni sekretar Ban Ki Mun je zahvalio na podršci koju Crna Gora daje multialteralizmu i UN, naglasio posebno zadovoljstvo izborom Crne Gore za jednu od zemalja iz programa "Djelujući kao jedan" i u tom kontekstu zahvalio i za podršku Vlade Crne Gore koju daje projektu prve Eko zgrade u kojoj će biti smještene sve agencije iz sistema UN u Crnoj Gori.
Gensek je odao priznanje Crnoj Gori za veoma uspješno sprovođenje Milenijumskih razvojnih ciljeva UN i pozvao predjednika Đukanovića da uzme učešće na Samitu posvećenom njihovom ostvarivanju iduće godine, čestitajući mu istovremeno na odličnom vođstvu. Istakao je da veoma cijeni posvećenost Crne Gore problematici klimatskih promjena i poželio uspjeh Regionalnoj konferenciji u Budvi sredinom oktobra na kojoj će učestvovati i visoki predstavnici Ujedinjenih nacija. Zahvalio je takođe Vladi Crne Gore na odluci da njeni predstavnici učestvuju u mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih nacija.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?