Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Dopuna najave o Petoj konferenciji o obrazovanju za Evropu i Centralnu Aziju pod nazivom "Finansiranje visokog obrazovanja u vrijeme ekonomske krize"

Objavljeno: 27.10.2009. 23:36 Autor: Naslovna strana
U Budvi će se, od 27 - 29. oktobra 2009. godine, u hotelu "Splendid" održati Peta konferencija o obrazovanju za Evropu i Centralnu Aziju, pod nazivom "Finansiranje visokog obrazovanja u vrijeme ekonomske krize". Organizator konferencije je Svjetska banka, koja svake druge godine organizuje konferenciju na kojoj razmatraju najznačajnija pitanja sa kojima se suočavaju zemlje tih regiona u sektoru obrazovanja. Do sada su konferencije održane u Rumuniji, Hrvatskoj, Rusiji i Albaniji.

Konferencija će početi sa radom u srijedu 28. oktobra u 09.30 sati, a otvoriće je pozdravnim govorom predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. Nakon ceremonije otvaranja biće održana konferencija za medije (od 10.00 10.30 sati), na kojoj će govoriti premijer Milo Đukanović, ministar prosvjete i nauke Sreten Škuletić i direktor Sektora za obrazovanje Svjetske banke Elizabet King.

Na konferenciji učestvuje 148 učesnika i izlagača, od kojih 10 ministara nadležnih za visoko obrazovanje i 10 rektora univerziteta iz zemalja Evrope i Centralne Azije. Pored visokih predstavnika iz 23 zemalje, učesnici su i zaposleni u Svjetskoj banci zaduženi za pitanja obrazovanja, kao i predstavnici Evropske fondacije za obuku - ETF (specijalizovane agencije Evropske komisije za pitanja obrazovanja, sa sjedištem u Italiji), ECORYS-a (Međunarodne organizacije za društveni i ekonomski razvoj iz Holandije), Poljoprivrednog fakulteta Kazahstana, Microsoft-a i drugih organizacija koje se bave pitanjima obrazovanja.

Ovaj skup međunarodnog karaktera ima poseban značaj za Crnu Goru, koja će se u narednih šest mjeseci uz finansijsku podršku Svjetske banke, posvetiti pripremi Strategije visokog obrazovanja i Uredbe o normativima i standardima, uz sagledavanje postojećih i mogućih efikasnijih mehanizama finansiranja u uslovima ekonomske krize.

Održavanje ove konferencije u Crnoj Gori doprinijeće, takođe, njenom daljem promovisanju na međunarodnoj sceni i potvrditi njenu spremnost za saradnju, u cilju unapređenja ljudskih resursa i kapaciteta za organizovanje ovako značajnih i velikih skupova.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?