Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izlaganje predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanović na otvaranju konferencije Svjetske banke i Vlade Crne Gore pod nazivom "Finansiranje visokog obrazovanja u vrijeme ekonomske krize"

Objavljeno: 28.10.2009. 15:27 Autor: Naslovna strana
Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore
Obraćanje na otvaranju Konferencije Svjetske banke i Vlade Crne Gore
o finansiranju visokog obrazovanja,
Hotel Splendid, Bečići, 28. oktobar 2009. godine


Uvaženi učesnici Konferencije,
Poštovane dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je da vam u svoje i u ime Vlade Crne Gore poželim dobrodošlicu i da se zahvalim Svjetskoj banci što je, prepoznajući napore koje Crna Gora ulaže u cilju unaprijeđenja obrazovanja, donijela odluku da zajedno sa crnogorskom Vladom organizuje Petu Konferenciju o obrazovanju za Evropu i Centralnu Aziju.

Vrijednost i značaj obrazovanja za ukupan napredak društva prepoznati su i kao takvi prihvaćeni od strane svih onih koji ulažući u obrazovanje svojih građana pokazuju jasno stremljenje ka daljem prosperitetu.

Uvjeren sam da je u uslovima globalne ekonomske krize važnost obrazovanja dodatno potencirana, kao i da je odgovornost onih koji projektuju budućnost sistema obrazovanja još veća. Posebnu ulogu, u vrijeme brzih tehnoloških promjena koje karakteriše današnje društvo, zauzima sektor visokog obrazovanja. Današnji društveni i ekonomski razvoj iziskuje potrebu stalnog učenja, praćenja savremenih trendova i stručnog usavršavanja u svim društevnim oblastima. Stoga će i Crna Gora, kao odgovorna država posvećena razvoju obrazovanja, nastojati da, u saradnji sa relevantnim međunarodim partnerima, omogući što bolje uslove za finansiranje visokog obrazovanja kako bi aktivno podsticala izgradnju društva znanja, ali i dobila visokoobrazovan i kvalitetan kadar, konkurentan na svjetskom tržištu znanja. Jedino takav pristup nam obezbjeđuje garanciju dinamičnijeg ekonomskog napretka i kontinuirano praćenje aktuelnih svjetskih trendova u ovoj sferi.

Otuda je i pitanje finansiranja ovog segmenta sistema obrazovanja u vrijeme ekonomske krize tema kojoj se moramo ozbiljno posvetiti, kako bi zajedničkim naporima i razvojnim vizijama uspjeli da pronađemo najbolja rješenja, koja će i u vanrednim uslovima osigurati dalji napredak naših država.

Raspodjela dostupnih sredstava koja su u ovom razvojnom periodu ograničena za sve sektore, transparentnost i efikasnost sistema, samo su neka od pitanja koja odgovorno sagledavamo i koja će morati da budu pažljivo razmotrena, ukoliko želimo da nastavimo naš razvoj, utemeljen na principima istinskog društva znanja. Nesporno je da će i ubuduće kvalitet obrazovanja biti vodilja za ukupno planiranje aktivnosti u ovoj oblasti.

U vrijeme sve učestalijih pozitivnih primjera privatno-javnog partnerstva i podsticaja privatnog sektora u oblasti visokog obrazovanja moramo se posvetiti pitanju raspodjele dostupnih sredstava i pronalaženju najefikasnijih mehanizama koji će sve studente, bez obzira na to da li su se odlučili da pohađaju privatne ili državne ustanove, podsticati da se posvete daljoj stručnoj specijalizaciji i kompletnijem obrazovanju, usklađenim sa najboljim svjetskim standardima.

Oblikujući sistem obrazovanja tako da zadovolji visoke evropske zahtjeve i svojom organizacijom adekvatno reflektuje kretanja u društvu, Crna Gora je otpočela sa planiranjem aktivnosti koje bi trebalo da odgovore na ove i slične izazove. Riječ je o projektovanju Strategije visokog obrazovanja i bližem definisanju Uredbe o normativima i standardima za finansiranje visokog obrazovanja, kojima će se Crna Gora, uz podršku Svjetske banke posvetiti narednih mjeseci.

Zato se nadam da će ova Konferencija, plodnom diskusijom, prenošenjem raznovrsnih iskustava i konkretnim strateškim pristupom, doprinijeti definisanju osnovnog kursa koji treba slijediti, uzimajući u obzir iskustva zemalja Evrope i Centralne Azije.

Uvjeren sam da će svi učesnici ovog značajnog skupa biti u prilici da praktično primjenjuju znanja i preporuke koje će donijeti Konferencija i da ćemo zajedno u narednom periodu raditi na stvaranju optimalnih modela za finansiranje visokog obrazovanja, koje će na svojevrstan način doprinijeti kvalitetnijoj regionalnoj saradnji u oblasti unaprijeđenja sistema visokog obrazovanja i njihovog što boljeg funkcionisanja.

Hvala vam na pažnji.
Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?