Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Donosioci odluka slušaju glasove djece Crne Gore na dvadesetu godišnjicu usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta

Objavljeno: 20.11.2009. 00:45 Autor: Naslovna strana
Povodom obilježavanja dvadeset godina od usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta, predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović organizuje u petak, 20. novembra 2009. godine prijem u Vili Gorica, u 19.00 sati. Tom prilikom, predsjednik Vlade će, zajedno sa ministrom rada i socijalnog staranja Suadom Numanovićem i šeficom predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Noalom Skinner, predstaviti izložbu Glasovi djece Crne Gore, na kojoj su prikazani glavni rezultati istraživanja o stavovima djece i mladih, kao i nekoliko kratkih filmova o pravima djeteta, čiji su autori djeca.

Izložba je namijenjena visokim vladinim zvaničnicima, ambasadorima i predstavnicima relevantnih međunarodnih organizacija.

Konvencija o pravima djeteta je najšire prihvaćen međunarodni dokument iz oblasti ljudskih prava u istoriji čovječanstva. 193 zemlje su je ratifikovale, uključujući i Crnu Goru. Kao obavezujući ugovor međunarodnog prava, Konvencija sadrži principe koje su države članice UN prihvatile kao univerzalne za svu djecu, u svim zemljama i kulturama, uvijek i bez izuzetka. Jedna od najvažnijih odredaba Konvencije je da djeca imaju pravo da izraze svoje mišljenje o stvarima koje ih se tiču, u skladu sa njihovim uzrastom i stepenom zrelosti. Saglasno toj odredbi, UNICEF je podržao Ispitni centar CG da sprovede istraživanje o stavovima djece i mladih u Crnoj Gori. 4 670 djece i mladih uzrasta od 13 do 18 godina učestvovali su u istraživanju sprovedenom u aprilu 2009. Preliminarni rezultati biće predstavljeni ključnim donosiocima odluka, kako bi ih podsjetili na važnost slušanja glasova djece i mladih. Dvoje djece(Muhamed Beriša i Marijana Blažević) predstaviće nekoliko filmova od jedan minut o pravima djece, koja su napravila djeca Crne Gore uz podršku UNICEF-a tokom novembra 2009.

Djeca Crne Gore žele da Vlada napravi više parkova i igrališta, kao i da otvori zoološki vrt, da im pruži više sportskih i vanškolskih aktivnosti, da učini dostupnijim informacije o njihovim pravima, da omogući pristup kvalitetnom obrazovanju i socijalnoj zaštiti za djecu sa smetnjama u razvoju, djecu bez roditelja, romsku i siromašnu djecu, kao i onu smještenu u institucijama.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?