Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Crna Gora postala član Generalane komisije za ribarstvo Mediterana (GFCM)

Objavljeno: 06.03.2008. 18:18 Autor: Poljoprivreda i agroindustrija
Crna Gora je 31.01.2008. godine, deponovanjem pisma od strane generalnog direktora Oraganizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) o prihvatanju odredbi sporazuma o osnivanju Greneralne komisije za ribarstvo mediterana (GFCM) postala član ove komisije. Ovim je Crna Gora, zajedno sa još 22 zemlje Mediterana i zemljama koje izlaze na Crno More, Japanom i Evropskom unijom, uključena u komisjiu čija je uloga da potpomaže razvoj, zaštitu, racionalno upravljanje i neškodivo korišćenje živih morskih resursa kao i održivi razvoj akvakulture.
Na godišnjem zasijedanju GFCM koje je održano u Rimu od 25.02-28.02.2008. godine od strane svih članica je potvrđeno punopravno članstvo Crne Gore u ovoj komisiji i izraženo očekivanje potpunog sprovođenja svih principa po kojima funkcioniše ovo tijelo u okviru FAO-a. Ti principi su sledeći:
- Koordinacija napora odgovornih institucija u državama članicama za efikasno upravljanje ribarstvom u skladu sa FAO Kodeksom odgovornog ribarstva
- Usvajanje obaveznih preporuka za očuvanje ribljih resursa i upravljanje istim
- Jačanje upravljanja ribarstvom u Mediteranu i očuvanje socijalnog i ekonomskog aspekta u ovoj privrednoj djelatnosti
- Saradnja sa drugim regionalnim ribarskim organizacijama i koordinacija obaveznih naučnih istraživanja stanja ribljih resursa, kao i promovisanje razvoja marikulture
Generalna komisija za ribarstvo sprovodi svoju politiku preko Sekretarijata a aktivnosti između zasijedanja koje je na godišnjem nivou obavlja preko sledećih komiteta:
- Naučnog komiteta ( SAC) koji obezbjeđuje nezavisne savjete i preporuke za očuvanje i upravljanje u ribarstvu s obzirom na biološke, ekološke, ekonomske i socijalne aspekte
- Komitet za akvakulturu (CAQ) koji potpomaže održivi razvoj i odgovorno upravljanje u akvakulturi
- Komitet za usaglašnost odredbi GFCM (CoC) koji prati primjenu usvojenih preporuka GFCM u zemljama članicama
Generalna komisija za ribarstvo podržava i funkcionisanje regionalnih projekata kao što je AdriaMed projekat kojem je Crna Gora pristupila krajem 2003. godine. Dugoročni cilj projekta jeste davanje potpore jadranskim državama u ostvarenju programa zajedničkog upravljanja ribarstvom, uz punu i koordiniranu saradnju državnih uprava za ribarstvo, istraživačkih struktura, preduzeća za preradu ribe i profesionalnih ribara, a po preporuci Kodeksa o odgovornom ribarstvu koji je usvojen od strane UN.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?