Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

GRAĐANIN METHADŽOVIĆ U MINISTARSTVU ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Objavljeno: 16.08.2020. 14:34 Autor: PR Sluzba

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava mr Aleksandar Saša Zeković sa saradnicima primio je građanina Kenana Methadžovića iz Podgorice čija se porodica suočava sa ozbiljnim prijetnjama po nacionalnoj i vjerskoj osnovi. 

 

Građanin Methadžović se prethodno obratio Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore sa pozivom da prate postupanje nadležnih državnih organa  povodom ovog slučaja. 

 

S tim u vezi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je ostvarilo neposrednu komunikaciju sa načelnikom Centra bezbjednosti Podgorica Milovanom Pavićevićem kako bi se informisalo o aktivnostima koje su, povodom podnijete prijave, preduzeli policijski službenici. 

 

Nakon održanog razgovora građanin Kenan Methadžović je javnosti uputio ovu izjavu:

MOJ OTAC JE ISPROVOCIRAN OD POJEDINICA KOJI NIJESU ZA GRAĐANSKI MIR I SLOGU U CRNOJ GORI

 

 

 

Danas me je u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava primio državni sekretar mr Aleksandar Saša Zeković sa svojim saradnicima.

 

Prethodno sam pisao Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore kako bi pratili slučaj i postupanje organa povodom prijetnji sa kojima se suočava moja porodica. 

 

Ukazao sam da smo putem društvenih mreža i telefonom primili više prijetnji po nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Strahujući za svoj i život porodice i za bezbjednost imovine, podgoričkom Centru bezbjednosti sam podnio prijavu i dokumentovao navode o postojanju prijetnji među kojima dominiraju uvrede zato što smo muslimani uz najave iseljenja i nasilne promjene vjere.

 

Iz CB Podgorica su informisali Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da su policijski službenici po prijavi postupili blagovremeno i profesionano. O svemu je upoznat nadležni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici koju se izjasnio da u tim radnjama nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. 

 

Odlučio sam da o svemu neposredno upoznam ODT u Podgorici zbog dodatnih saznanja ali i uvjerenja da je određene građane moguće identifikovati i bez kontaktiranja kompanije “Facebook” jer sve prijetnje nijesu upućene sa lažnih profila. Jedan broj prijetnji je upućen i telefonskim putem i preko aplikacije viber, što je sve evidentirano i registrovano. Očekujem pažljivo i profesionalno postupanje tužilaštva.

 

Na današnjem sastanku u ime svog oca Esada Methadžovića i cijele porodice sam iskazao žaljenje zbog njegovog postupka i uputio izvinjenje onima koje je neprimjeren postupak uvrijedio. Istakao sam da to nije urađeno sa namjerom da se uvrijede vjernici jer je moj otac reagovao na šovinističke ispade pojedinaca. Kontkatiranjem brojnih prijatelja i kumova koji su pravoslavci saznali smo da auto-litija nije dio pravoslavnog bogosluženja i kao takva nema veze sa tradicijom. Kolonu motornih vozila i ponašanje vozača moj otac je doživio kao provokaciju usmjerenu protiv njegovog ličnog integriteta, države Crne Gore i građanskog mira i sloge. Njegov postupak je izazvan ponašanjem jednog dijela vozača koji su ga prepoznali i obratili mu se sa “Turčine nećeš još dugo” pri čemu su istakli plakat postere Ratka Mladića i Pavla Đurišića. 

 

Naša porodica generacijama ima kumovske i prijateljske odnose sa pripadnicima svih vjera i nacija, što mogu potvrditi, između ostalih, i pravoslavni sveštenici sa kojima imamo odnos uzajamnog poštovanja i saradnje.

 

Kenan Methadžović, 

zlatar iz Podgorice

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?