Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Preko 450 interaktivnih sadržaja na www.uci.me uz podršku Mtela, slijedi opremanje učionica:Završeni digitalni udžbenici sa National Geographic!

Objavljeno: 21.08.2020. 20:28 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Završeni su svi digitalni udžbenici za đake prvog razreda, sa kojima će uskoro biti pokrivena svaka od 497 učionica prvog razreda u Crnoj Gori i mogu se naći na www.uci.me. Udžbenici su izrađeni kroz projekat Ministarstva prosvjete koji je inicirao ministar Damir Šehović, a sve u saradnji sa National Geographic i uz podršku kompanije Mtel. Udžbenici su dopuna standardnoj udžbeničkoj literaturi, a ne njena zamjena, i biće dostupni i u online i u offline režimu. Početkom septembra biće završena i mobilna aplikacija, a juče je počela i online obuka ICT koordinatora u osnovnim školama za primjenu ovog projekta.

Sada slijedi opremanje svake od pomenutih 497 učionica prvaka opremom koja podržava ove udžbenike. To je saopšteno na današnjoj prezentaciji završetka digitalnih udžbenika, koji imaju za cilj sticanje trajnih i kvalitetnijih znanja. Na prezentaciji su govorili ministar prosvjete dr Damir Šehović, direktorica Sektora za strategiju i upravljanje rizikom u Mtelu Aleksandra Radojević i koordinator obuke za nastavnike u okviru Projekta Saša Bakrač.

Naime, udžbenici za prvi razred su digitalizovani sa National Geographic i u saradnji sa jednom od najpoznatijih evropskih i svjetskih izdavačkih kuća Klett, iz Njemačke, te sada u digitalnoj formi sadrže 450 multimedijalnih i interaktivnih sadržaja vrhunske izrade, u skladu s nacionalnim programom nastave i učenja. Izradu ovih udžbenika finansijski je omogućila kompanja Mtel, te je prva faza Projekta – sama izrada udžbenika, završena bez ikakvog troška iz državnog budžeta.

Samu internet konekciju za sve učionice osnovnih škola Ministarstvo će obezbijediti sredstvima tekućeg budžeta, a vrijednost projekta je 700 000 eura. Dodatno, u susret ovom projektu Ministarstvo će pribaviti svu potrebnu računarsku i drugu opremu – pametne table i dr. kroz saradnju sa Evropskom investicionom bankom, vrijednosti između 4 i 5 miliona eura.

Ministar Šehović ovim povodom saopštio je: „U Ministarstvu prosvjete tačno znamo kakvu digitalizaciju želimo, imamo dugoročnu viziju, a znajte da to nije ostavljanje djece pred ekranom, već približavanje učenicima sadržaja koji su im do sad bili potpuno apstraktni, uz pomoć savremenih tehnologija. Ovo zato jeste, u pravom smislu, istorijski momenat za obrazovanje. Njime mi ne uvodimo djecu u digitalni svijet, već usmjeravamo njihovu pažnju i vrijeme koje oni inače provode online, na neke edukativne i korisne sadržaje. Ovim projektom mi, iz obrazovanja, ulazimo u njihov svijet i tamo im nudimo edukaciju na način koji im je blizak i koji razumiju.

PR služba Ministarstva prosvjete

Posebno sam ponosan na to što su udžbenici našeg Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva digitalizovani u saradnji sa National Geographic i obogaćeni multimedijalnim i interaktivnim sadržajima prema njihovim zahtjevnim standardima kvaliteta. Novi digitalni udžbenici uključuju više od 100 obrazovnih animiranih filmova i video-zapisa (mini-dokumentaraca prilagođenih uzrastu đaka prvaka), više od 300 interaktivnih igara i zadatka, virtualne panorame snimljene u Crnoj Gori, simulacije i druge edukativne sadržaje eminentnih svjetskih obrazovnih grupacija kao što su National Geographic, BBC, Twig, Klett i drugi“.
Radojević je naglasila da: „Zahvaljujući Ministarstvu prosvete i kompaniji Mtel, na čelu sa Ministrom Šehovićem i izvršnim direktorom Vladimirom Lučićem, danas možemo da vam pokažemo rezultate velikog rada svih koji su bili dio projekta i cijelom timu veliko hvala.

PR služba Ministarstva prosvjete

Dio sadržaja će biti otvoren za sve, a đaci prvaci i njihovi učitelji će dobiti besplatno licence za pristup cijelom gradivu. Svi roditelji koji su upisali djecu u prvi razred moći će da preuzmu svoje besplatne licence, koje će dobiti SMS-om na brojeve telefona nakon što se registruju na platformu www.uci.me, od 1. septembra. Svi roditelji će dobiti i besplatne prepaid kartice na kojima je omogućen besplatan Internet za aplikaciju odnosno web platformu uci.me, a koje će moći da preuzmu u MTEL-ovim poslovnicama takođe od 1. septembra. Dodatno, moramo istaći da smo dodatnih 70 škola besplatno povezali na MTEL optički internet u protekla 2 mjeseca”.

Kako je naglasio Bakrač: „Ovi udžbenici će podići nivo kvaliteta nastave. Đacima neće biti teško da se snađu, a nastavni proces će biti zanimljiviji, što će doprinijeti većoj motivaciji. Udžbenicima se lako može pristupiti, a i učenicima koji imaju poteškoća sa čitanjem ili učenicima sa smetanjama su takođe prilagođeni“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Digitalni sadržaji obuhvataju i podršku učenicima s posebnim obrazovnim potrebama. Svi tekstovi i radni nalozi dati su i kao audio-snimci na crnogorskom jeziku, učenici i učitelji mogu uvećati veličinu slova, prebaciti kompletan tekst u velika slova ili promijeniti font u onaj koji provjereno olakšava čitanje osobama s disleksijom ili s problemima vida. Uz to su učenici motivisani osvajanjem zvjezdica, a učitelji mogu koristiti alate za praćenje napretka razreda ili detaljno pogledati potrebe svakog učenika pojedinačno.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?