Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

STVOREN JE POTREBNI OKVIR ZA PUNU ZAŠTITU, UŽIVANJE I PROMOVISANJE VJERSKIH SLOBODA - EVIDENTIRANO PET VJERSKIH ZAJEDNICA

Objavljeno: 27.08.2020. 04:55 Autor: PR služba

Kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava, shodno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, do sada su se, na osnovu njihovih prijava, evidentirale pet vjerskih zajednica. 

U Evidenciju postojećih vjerskih zajednica su upisane ove vjerske zajednice: Nadbiskupski ordinarijat Bar, po prijavi ovlašćenog lica, Mons. Rrok Gjonlleshaja, nadbiskupa barskog, Crnogorska pravoslavna crkva, po prijavi ovlašćenog lica Mihaila Dedejića, arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita crnogorskog, Jevrejska zajednica Crne Gore, po prijavi ovlašćenog lica Đorđa Raičevića, predsjednika, Hrišćanska vjerska zajednica Jehovini svjedoci, , po prijavi ovlašćenog lica Zorana Lalovića, i Crkva Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana u Crnoj Gori, po prijavi ovlašćenog lica Richard Wayne Johnsona, direktora. 

Postupak upisa u evidenciju je u toku za još dvije vjerske zajednice.

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti je stvorio potrebni okvir za punu zaštitu, uživanje i promovisanje vjerskih sloboda. Zakon je usvojen kako bi se bez ograničenja podstaklo društveno i kulturno izražavanje vjere, a jedno važno društveno pitanje uredilo demokratski, civilizovano i bez restrikcija i ograničenja. Raniji propis, iz 1977. godine, je bio dio prevaziđenog političkog nasljeđa i vrijednosti. 

Ne postoji zakonska obaveza vjerske zajednice da se registruje već je to stvar njene slobodne odluke. Sve vjerske zajednice imaju pravo da djeluju, bez ograničenja, ali one koje ne žele da nadležni organ evidentira podatke o njihovom imenu, sjedištu, adresi i zastupniku, neće imati sve pogodnosti koje uživaju registrovana pravna lica, odnosno neće imati status pravnog lica. Procedura registracije je krajnje jednostavna.

Nacionalni standardi i sve institucije u domenu ljudskih prava u stanju su da garantuju i pruže efikasan i odlučan odgovor prema svakoj mogućoj diskriminaciji i netrpeljivosti zasnovanoj na vjerskoj osnovi.

Vlada i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kroz sopstvene aktivnosti ali i intenzivno partnerstvo sa organizacijama civilnog društva uključujući i sve vjerske zajednice, posvećeno rade na daljoj kulturnoj otvorenosti, vjerskoj toleranciji i stalnom jačanju društva kulture ljudskih prava u Crnoj Gori. Kroz snažnu i efikasnu podršku programima i inicijativama nevladinih organizacija i savjeta manjinskih naroda, sprovodimo kritičku procjenu i provjeru stanja ljudskih prava i tako institucionalno, uz podjelu odgovornosti, doprinosimo rješavanju svih pitanja i unapređenju prakse. 

 

Aleksandar Saša Zeković, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?