Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA NESTALIH (30.08.)

Objavljeno: 28.08.2020. 14:11 Autor: mrss
U cilju širenja svijesti o humanoj dimenziji tragedije nestalih lica i njihovih porodica kao i sprječavanju politizacije ovog pitanja obilježava se Međunarodni dan nestalih (30. avgust), kako bi se odala počast licima nestalim na području bivše Jugoslavije. 

Lica koja su nestala u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije, a koje potražuje Komisija za nestala lica Vlade Crne Gore, uključuje 51 crnogorskog državljanina i lica čiji su tražitelji, u vrijeme kad su prijavili njihov nestanak, imali prebivalište u Crnoj Gori, od čega se na teritoriji Kosova potražuju 39 lica, na teritoriji Bosne i Hercegovine devet lica i na teritoriji Republike Hrvatske tri lica.

Međunarodni dan nestalih kojim se obilježava sjećanje na žrtve prislinog nestanka, nestanka u oružanim sukobima i zločinima protiv čovječnosti, podsjeća da je rasvjetljavanje sudbine nestalih lica civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i drušvu u cjelini, koja protekom vremena nije i ne može biti manja. 

Oružani sukobi na prostoru bivše Jugoslavije izazvali su mnoge teške posljedice i masovna kršenja ljudskih prava. Veliki broj lica koja se vode kao nestala po prestanku oružanih sukoba sa pravom se smatra jednom od najtragičnijih posljedica. Rješavanje pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije važno je humanitarno, ali i političko pitanje, jer od njegovog rješavanja u velikoj mjeri zavisi proces pomirenja i izgradanja multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu. To je obaveza nadležnih vlasti prema porodicima nestalih lica, koje imaju pravo da saznaju istinu o sudbinama svojih najbližih. Uskraćivanje informacija o otetim i nestalim licima predstavlja grubo kršenje ljudskih prava članova njihovoh porodica, dok kidnapovanje i drugo nasilje predstavljaju zločine za koje svi počinioci moraju snositi odgovornost u skladu sa međunarodnim normama i važećim domaćim zakonodavstvom.

Međunarodni dan nestalih je prilika i da se javnost podsjeti na patnju i bol članova porodica nestalih, ali i poziv porodicama da izvrše svoju obavezu - otvore zahtjev za traženje i daju krv za DNK, bez čega nema uspješne potrage.

Poruka povodom obilježavanja Dana nestalih predsjednika Komisije za nestala lica Dragana Đukanovića: https://youtu.be/dOdb_uUj-3Q 

Zajednička poruka povodom obilježavanja Dana nestalih predstavnika tijela nadležnih za traženje nestalihhttps://youtu.be/QPS0Q88NoY0 


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?