Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

ZABRINJAVAJU NAPETOSTI I STRAH U PLJEVLJIMA

Objavljeno: 03.09.2020. 14:00 Autor: PR Sluzba

Delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava boravila je danas u radnoj posjeti Pljevljima povodom intenziviranja nasilja u toj opštini. 

 

Delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava u sastavu mr Aleksandar Saša Zeković, državni sekretar, dr Ismet Latić, direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama i Mirela Ramčilović, savjetnica razgovarala je sa predsjednikom Opštine Pljevlja Igorom Golubovićem, komandirom stanice policije Centra bezbjednosti (CB) Milanom Jovićem, glavnim imamom Islamske zajednice u Pljevljima Samirom ef. Kadribašićem.

 

Delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava susrela se i i sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom ef. Fejzićem a razgovarala je i sa desetak osoba koje su žrtve nacionalističkih napada i nasilja. 

 

Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava posjetili su i sjedište ugledne nevladine organizacije “Bonafide”. Sa aktivistkinjama i aktivistima razgovoralo se o aktulenoj situaciji u Pljevljima, pri čemu su diskutovani konkretni primjeri zastrašivanja i pritisaka na Muslimane i Bošnjake. 

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ukazuje da je dobro je što se događajima u Pljevljima  posvećuje potrebna društvena pažnja jer je i to jedan od načina da se spriječi dalja eskalacija nasilja i potencijalnih sukoba. 

 

Napetosti i aktuelno kršenje manjinskih prava u Pljevljima predstavlja ozbiljan društveni problem čija manifestacija počinje sa napadima na pripadnike vjerskih i etničkih manjina a može da se završi njihovim isključivanjem iz javnog života i progonom. 

 

 

Zaštita i ostvarivanje prava manjina ne dovodi u pitanje većinsko uživanje univerzalnih prava i sloboda. Zato oni koji slave izborne rezultate i najavljuju formiranje vlasti nemaju nijedan razlog i osnov da osvetnički i nasilno postupaju prema pripadnicima manjinskih naroda. Predstavljanje i slavljanje političkog i etničkog identiteta onih koji su zadovoljni rezultatima izborima treba da se čini na civilizovan i prihvatljiv način, bez provokacija, uvreda i demonstracije nadmoći i sile prema drugima. 

 

 

Konstatovano je da je Crna Gora osigurala kvalitetno sistemsku zaštitu manjina Taj pristup je inkluzivan i neizostavno uključuje i dimenziju bezbjednosti. Međunarodna zajednica, u slučaju Crne Gore, kontinuirano registruje uspješan i afirmativan odnos prema manjinama koji snažno počiva na punom poštovanju svih standarda. Od tako funkcionalnog modela ne treba odustajati pa su i zato kompromisi sa strukturama koje promovišu nacionalizam, mržnju i isključenje neprihvatljivi.

 

 

Policijski službenici CB Pljevlja su predstavili sve evidentirane incidente i preduzete radnje tim povodom. Ministarstvo je konstatovalo profesionalno i blagovremeno preduzimanje svih radnji,  uz uredno obavještavanje Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Pljevljima. Povodom napada na prostorije odbora Islamske zajednice i ostavljanja prijeteće poruke - “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”, policijski službenici su izuzeli tragove i toku je njihova obrada. 

 

Uzimajući u obzir istorijsko iskustvo i kreiranu atmosferu straha, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poziva državne tužioce da pokažu potrebnu odgovornost i posvećenost u primjeni zakona. 

 

 

Država Crna Gora će svim građanima Pljevalja, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost ili drugu osobenost, osigurati puno uživanje sloboda, prava i sveukupnog identiteta. Institucije Crne Gore su u stanju da osiguraju bezbjednost svim građanima i zato nema potrebe za  tzv. srpskim milicijama koje samim svojim paramilitarnim karakterom doprinose dodatnom strahu. 

 

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?