Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić u Pljevljima: Krivična djela se ozbiljno istražuju, najveća je odgovornost na onima koji su kontinuirano kreirali atmosferu za ove događaje

Objavljeno: 04.09.2020. 00:06 Autor: MUP
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je popodne iz Pljevalja da se ozbiljno radi na istragama, da je najveća odgovornost na onima koji su nacionalističkim istupima stvorili atmosferu za ono što se događa u Pljevljima te da je zajednički život svetinja svih nas.

„U Pljevljima sam da poručim našim građanima da ozbiljno radimo na istragama i da ćemo upotrijebiti sva zakonska sredstva da pronađemo počinioce gnusnih krivičnih djela koja udaraju na temelj Crne Gore. Da naglasim i da istražujemo ima li nalogodavaca. Ali i da ocijenim da ih ne mora biti ako je neko tokom kampanje kontinuirano stvarao atmosferu da se pripadnicima manjina ovo dogodi. Na onima koji se zalažu za podizanje spomenika fašistima, na onima koji uzvikuju nacionalističke parole, pjevaju nacionalističke pjesme i bodre druge da to čine – leži najveća odgovornost za ova događanja, jer stvaraju atmosferu za ovo. To je uzročno-posljedična veza, koja se ne može ignorisati ni prikriti neargumentovanim tvrdnjama o navodnim djelima tajne policije. Napadi na svakog građanina po osnovu nacije i vjere su napadi na multinacionalni i multivjerski sklad, što je najveće bogatstvo koje ima Crna Gora i po čemu je prepoznatljiva u regionu i šire“ – saopštio je ministar unutrašnjih poslova nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Pljevlja, načelnikom Centra bezbjednosti, predstavnicima političkih partija: Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije, kao i drugim uglednim Bošnjacima-Muslimanima iz Pljevalja.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Pljevlja Muriz Muslić izjavio je da Islamska zajednica ima puno povjerenje u državu i državne organe da će svi incidenti biti procesuirani i da će vinovnici odgovarati.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović saopštio je da su na sastancima analizirana sva dešavanja i da je na sastanku sa uglednim Pljevljacima Bošnjacima-Muslimana garantovana sigurnost svim građanima.

„Tako da nema potrebe da se bilo ko organizuje u dijelu obezbjeđivanja vjerskih objekata i vjerskih institucija, već je to državni posao i država će dati sve od sebe da bezbjednost svih institucija i svih koji u njima borave ne dođe u pitanje“ – kazao je predsjednik Opštine Pljevlja.

Ministar Nuhodžić je kazao da nikome ne smije biti dozvoljeno da ruši ono što smo vjekovima gradili, niti da osujeti multietnički sklad niti da pokoleba povjerenje manjinskih naroda u državu.

„Crna Gora je i ranije znala izaći na kraj sa ovakvim pojavama. Danas je Crna Gora jaka. Jača je i snažnija od onih koji žele da naruše istinski suživot i toleranciju u našoj građanskoj državi, koje ne želimo i nećemo da se odreknemo! Crna Gora je naša zajednička kuća, iz koje se nećemo seliti! I danas, iz Pljevalja, poručujem svim građanima: sačuvaćemo mir, sigurnost i bezbjednost svakog građanina i građanke, bez obzira na vjeru i naciju! Još jednom pozivam na mir i slogu, da budemo tolerantni, da poštujemo jedni druge, svoje prijatelje, komšije – jer razlike nijesu i ne treba da budu usud našeg življenja, već najuzvišenija i najsvetija vrijednost koju treba da čuvamo i sačuvamo svi mi koji živimo u Crnoj Gori. Naš zajednički život je svetinja svih nas“ – poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na kraju radne posjete Pljevljima.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?