Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vazduhoplovstvo VCG jače za još jedan helikopter

Objavljeno: 15.09.2020. 22:21 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Na vojni aerodrom 'Knjaz Danilo' u Podgorici sletio je novi helikopter Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, BELL 505 Jet Ranger X. Riječ je o modernom vazduhoplovu, opremljenom najnovijom tehnologijom.

Tom prilikom ministar odbrane Predrag Bošković poručio je da je veliko zadovoljstvo biti na aerodromu i vidjeti na djelu ono što se radilo prethodne četiri godine. ‘Zahvaljujem svima, prije svega pripadnicima Vojske Crne Gore na predanom odnosu da se vojska izgradi na kvalitetan i moderan način, kao i svima koji smo uspjeli da ono što je bio višedecenijski zaostatak u modernizaciji, u jednom veoma kratkom roku i nadoknadimo. Zahvalnost i parnerima koji su dali nemjerljiv doprinos da danas možemo da kažemo da VCG i materijalno i organizaciono izgleda značajno drugačije nego prije četiri godine’, istakao je Bošković i dodao da bez njihove pomoći i ekspertize, ovo ne bi bilo moguće napraviti efikasno i u kratkom roku.

Ministar je podsjetio i šta je Vlada Crne Gore uradila kada su naše oružane snage u pitanju, a što se odnosi na vraćanje ugleda vojnoj profesiji u Crnoj Gori. U prilog tome govori činjenica da je VCG institucija od najvećeg povjerenja u zemlji. 'Samo za prethodne četiri godine za modernizaciju oružanih snaga Vlada je opredijelila preko 120 miliona eura. Za tri helikoptera BELL 412 opredijelili smo preko 30 miliona eura. Za dva helikoptera BELL 505 i još dva koja su predviđena strategijskim dokumentima, šest miliona eura, dok je za oklopna vozila oko 70 miliona eura. Za rekonstrukciju određenih sredstava koja smo imali u našem posjedu, prije svega mislim na Mornaricu, izdvojeno je nekoliko miliona eura', kazao je Bošković i istakao da fokus nije samo bio na modernizaciji oružanih snaga. 'Predano smo radili da stvorimo preduslove da se sa aspekta socijalnog statusa ne postidimo nakon završetka mandata, za sve ono što je prema svakom pripadniku VCG urađeno u domenu bolje organizacije, omogućavanja napredovanja, kao i po pitanju stambene problematike. Sve to govori da smo imali uspješan mandat', poručio je Bošković. 

Ministar je kazao kako se nada da će Ministarstvo odbrane ostati dosljedno evropskim i evroatlantskim principima, da će jednako, kao i do sada učestvovati u međunarodnim misijama i operacijama, kako bi na taj način dali doprinos sprovođenju mira i bezbjednosti u svijetu. Bošković je zahvalio svima, uz nadu da će i ostala tri helikoptera BELL doći u Crnu Goru, kako je to predviđeno strategijskim dokumentima – jedan početkom sljedeće godine, a još dva nakon zaključenja administrativnih procedura 2021.godine. 
  
Primopredaji helikoptera prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general major Dragutin Dakić, komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Bojan Blagojević sa saradnicima, ambasadorka Kanade u Crnoj Gori, Ketlin Čaba, zamjenik ambasadorke SAD Kris Karber, kao i predstavnici kompanije BELL
  
Helikopter je doletio iz Praga, gdje je u julu završen tehnički prijem. Sa brzinom od 232 km/h i sa nosivošću od 680 kg, BELL 505 je dizajniran da bude siguran i lak za letjenje. Dizajn u prvi plan stavlja sigurnost, performanse i pristupačnost, spajajući provjerne sisteme sa naprednom tehnologijom i elegantnim, modernim izgledom. 

BELL 505, prema riječima čelnih ljudi iz te kompanije, bilježi ogroman uspjeh u Evropi i drugim djelovima svijeta. Vazduhoplov uključuje visokotehnološki kokpit i prilagodljiv dizajn kabine, što ga čini izuzetno troškovno konkurentnim i sposobnim za sve izazove. 

Podsjećamo, Ministarstvo odbrane početkom godine potpisalo je međudržavni ugovor za nabavku dva helikoptera BELL 505 Jet Ranger X, sa Kanadskom Komercijalnom Kompanijom 'CCC'. Drugi helikopter bi u Crnu Goru trebalo da stigne početkom 2021.godine. Ukupna vrijednost nabavke je 3.267.234,77 eura. Dio ugovora je i obuka trojice pilota Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore koji su je završili u Francuskoj, kao i obuka dva vazduhoplovna inženjera i tri tehničara u Pragu. 

Na vojnom aerodromu 'Knjaz Danilo' tom prilikom prikazan je spot 'Gospodari crnogorskog neba' u kome govorimo o njihovoj plemenitoj profesiji, koja je san mnogih mališana. Tri pilota Vazduhoplovstva VCG Bojan Popadić, Jovan Radeta i Darko Pavlović prisjećaju se svojih početaka i izazova, ali i govore o velikoj ljubavi prema tom poslu. 


Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?