Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa ambasadorkom Popa: Crna Gora da nastavi putem evropskih integracija

Objavljeno: 07.10.2020. 20:11 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Kroz novi Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji je objektivna i realna slika stanja u zemlji po pitanju evropskih integracija, dobili smo jasne smjernice u kom pravcu treba da radimo da bismo ostvarili strateški cilj – punopravno članstvo u EU, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa šeficom Delegacije EU u Podgorici Oanom Kristinom Popa.

„Jasno se vidi šta su naši ključni izazovi. U prvom redu je to nastavak institucionalnog jačanja zemlje, što uključuje racionalizaciju ali i veću efikasnost i odgovornost“, kazao je predsjednik Marković.

Predstavljajući ukratko izvještaj, ambasadorka Popa je kazala da je u nekim oblastima konstatovan napredak, ali da progresa nije bilo u nekim oblastima.

„Ovo nije politički izvještaj, već radni dokument koji treba da obezbijedi pomoć Vladi u kreiranju reformi, a sve za dobrobit crnogorskih građana“, kazala je ambasadorka Popa.

Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu fokus treba da bude na vladavini prava, pravosuđu, slobodi izražavanja te jačanju konkurentnosti, ekonomske i monetarne politike u Crnoj Gori.

Ambasadorka Popa je ocijenila da je važno da sve partije postignu konsenzus po pitanju strateškog cilja – pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

„Crna Gora mora da nastavi putem evropskih integracija, na kojem neće juriti rokove već biti posvećena reformama i ispunjavanju obaveza“, kazao je predsjednik Marković. 

Premijer Marković je rekao da će Demokratska partija socijalista biti konstruktivna opozicija u parlamentu, spremna da u okviru demokrtaskih procesa doprinese konsenzusu o izboru sudskih i tužilačkih tijela i funkcija, što vidimo kao važan doprinos nastavku pregovaračkog procesa. 

Predsjednik Marković i ambasadorka Popa su istakli značaj Ekonomsko-investicioniog plana za Zapadni Balkan koji će podstaći ekonomski rast i razvoj, ali i pripremiti tržišta regiona za ulazak na evropsko zajedničko tržište.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?