Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Oproštajna posjeta izaslanika odbrane Sjeverne Makedonije Kuzmanova

Objavljeno: 08.10.2020. 21:00 Autor: mod

mod

Izaslanik odbrane Republike Sjeverne Makedonije na nerezidentnoj osnovi, pukovnik Donče Kuzmanov, boravio je u oproštajnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore. Tom prilikom, u odvojenim susretima, sastao se sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem, generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane, general majorom Rajkom Pešićem, načelnikom Generalštaba VCG, general majorom Dragutinom Dakićem i komandantom Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnikom Bojanom Blagojevićem.

Ministar Bošković je zahvalio Kuzmanovu na dosadašnjem angažovanju i izrazio zadovoljstvo zbog susreta imajući u vidu dugogodišnju kvalitetnu odbrambenu saradnju i značaj prijateljskih odnosa dvije zemlje. Kao jedan od najvažnijih segmenata saradnje ministar je istakao školovanje crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju, te ukazao i na značaj aktivnosti realizovanih u vidu razmjene iskustava iz domena ljudskih i materijalnih resursa. Ministar je naglasio da je intenzivna i uspješna saradnja, ostvarena ne samo na bilateralnom planu, već i kroz zajedničko djelovanje u širim okvirima, dodatan stimulans našoj posvećenosti stabilnosti i napretku Zapadnog Balkana, međudržavnoj saradnji i daljim evropskim i evroatlantskim aspiracijama.

Bošković je poručio da vjeruje da će punopravno članstvo Sjeverne Makedonije u NATO savezu dodatno osnažiti sveobuhvatne napore za očuvanje stabilnosti u regionu i da će dvije zemlje, kao saveznice u okviru Alijanse, nastaviti sa intenzivnom saradnjom.

General Pešić je istakao značaj dosadašnje saradnje na polju odbrane naglašavajući da je procenat realizacije aktivnosti u skladu sa planovima bilateralne saradnje visok i da je realizacija brojnih aktivnosti  značajno doprinijela jačanju nacionalnih odbrambenih sistema dvije zemlje. Naglasio je i saradnju u regionalnim inicijativama, koje predstavljaju odličnu platformu za jačanje međusobnog povjerenja i pronalaženje zajedničkih modaliteta za suočavanje sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima. U tom kontekstu, iskazana je potreba daljeg razvijanja kvalitetnih odnosa u oblasti odbrane dvije zemlje, kroz međusobnu saradnju i podršku na svim nivoima.

Kuzmanov je izrazio zadovoljstvo prijateljskim i otvorenim odnosima između dvije države, dosadašnjom odbrambenom saradnjom, istakavši da se Crna Gora kroz kontinuiranu i aktivnu saradnju pokazala kao pouzdan i kredibilan partner Republici Sjevernoj Makedoniji. Takođe,  naglasio je da saradnjom na multilateralnom nivou, zajedničkim angažmanom u projektima regionalnog formata, u okviru Američko- jadranske povelje (A5), BMTF-a, SEDM  i RACVIAC-a, kao i aktivnom saradnjom sa partnerima i saveznicima pokazujemo čvrstu opredijeljenost da doprinesemo stvaranju stabilnijeg i bezbjednijeg regiona.

mod

General major Dakić je istakao važnost kontinuiteta saradnje dvije vojske, na svim poljima od obostranog značaja. S tim u vezi, Dakić je istakao značaj obuke u zimskim uslovima, ronilačke i obuke za bojeva gađanja koje su realizovale Vojska Crne Gore i Armija Sjeverne Makedonije, a čijoj je implementaciji pukovnik Kuzmanov dao značajan doprinos. Na sastanku sa potpukovnikom Blagojevićem istaknuta je i važnost obuka u oblasti vazduhoplovstva koje su doprinijele obostranom jačanju ljudskih kapaciteta.

mod

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?