Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Crnu Goru stigle borbene stanice za lakooklopna vozila

Objavljeno: 13.10.2020. 19:21 Autor: mod

Ministru odbrane Predragu Boškoviću i načelniku Generalštaba general majoru Dragutinu Dakiću u kasarni „Milovan Šaranović u Danilovgradu predstavljene su daljinski upravljive oružne stanice za ugradnju na lakooklopna patrolna vozila. Ministar je tom prilikom poručio da je zadovoljan što se još jedan projekat privodi kraju.

„Danas smo ovdje vidjeli prve četiri borbene stanice koje je nabavilo Ministarstvo odbrane, odnosno Vlada Crne Gore u saradnji sa Vladom Izraela. Računam da će iduće sedmice stići i prva oklopna vozila, na koja će se instalirati borbene stanice i na taj način zaokružiti ovaj projekat, koji smo zajedno sa partnerima, ali prije svega sa starješinama Vojske Crne Gore definisali kao neophodan i prioritetan, projekat od najvećeg interesa za VCG i državu Crnu Goru“, istakao je ministar Bošković.

On je kazao da će sa lakooklopnim vozilima, na kojima će biti ugrađene borbene stanice, biti opremljene dvije pješadijske čete. „To će nemjerljivo povećati njihovu sposobnost i to kroz njihovu mobilnost, borbenu moć, ali i zaštitu jedinica i na taj način crnogorsku Vojsku uvesti u red modernih vojski koje će doprinijeti podizanju ugleda i standarda među partnerskim vojskama i istovremeno omogućiti treninge i obuku na najsavremenijim sredstvima“, kazao je ministar i dodao da je to još jedna potvrda posvećenosti Ministarstva odbrane.

„Lijepo je na kraju mandata vidjeti da ono za šta smo se borili prethodne četiri godine se privodi kraju i da smo sve projekte koje smo definisali kao prioritetne, u mandatu ove Vlade uspjeli da završimo i na taj način podignemo kapacitete“, zaključio je Bošković.

Podsjećamo da je opremanje deklarisanih pješadijskih četa sa 67 lako oklopnih patrolnih vozila (LOPV), sa pratećim naoružanjem, borbenim sredstvima i sistemima, prioritet najvišeg nivoa kako bi kopnene snage dostigle zahtijevani nivo sposobnosti razmještaja, manevra, vatrene moći, mobilnosti i zaštite, a time i zahtijevani nivo interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim zemljama.

Pored povećanja vatrene moći jedinica Vojske Crne Gore, ugradnjom daljinski upravljivih oružnih stanica stepen zaštite posade vozila biće na znatno višem nivou, jer će se vatrom upravljati iz unutrašnjosti vozila.

Vrijednost ovog Ugovora koji je prošle godine sklopljen sa Izraelom je 31.766.527,00 eura i on pored daljinski upravljivih oružnih stanica obuhvata i druge vrste naoružanja i opreme, kao održavanje, trening i obuku.

mod

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?