Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

ODRŽAN SASTANAK GRUPE ZA NESTALA LICA

Objavljeno: 22.10.2020. 18:34 Autor: mrss
Sastanak Grupe za nestala lica (GNL), održan je 22.oktobra 2020. godine, u Beogradu, u organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), u cilju sprovođenja aktivnosti predviđenih Okvirnim planom za rješavanje pitanja nestalih lica iz sukoba na području bivše Jugoslavije. Okvirni plan je obaveza predviđena Deklaracijom koju su u julu 2018. godine u Londonu potpisali predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke,Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske potvrdivši time svoju posvećenost podržavanju napora da se pronađe i identifikuje 12.000 ljudi koji se još uvijek smatraju nestalima usljed sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

mrss

Na sastanku GNL prisustvovali su predstavnici nadležnih institucija za traženje nestalih lica Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Kosova i predstavnici Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i SAD u Beogradu. Komisiju za nestala lica Vlade Crne Gore predstavljali su Dragan Đukanović, predsjednik Komisije i Darka Džabasan, sekretarka Komisije. Usvojen je godišnji izvještaj o radu GNL-a, gdje je istaknuto kako su zajedničkim radom grupe identifikovani posmrtni ostaci 387 nestalih u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije. Izvještaj obuhvata period od jula 2019. do novembra 2020. godine koji će biti predstavljen u okviru samita Berlinskog procesa krajem ove godine u Sofiji.
 
mrss

Članovi GNL su informisani o aktivnostima stručnjaka koji rade u okviru Operativne grupe za rješavanje neidentifikovanih (NN) slučajeva (NNOG) i aktivnostima Operativne grupe za bazu podataka aktivnih slučajeva lica nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije (OG za bazu podataka).

Predstavnici institucija za traženje nestalih lica su se složili da će nastaviti da pružaju podršku i da su spremni za učešće u budućim aktivnostima Grupe za nestala lica, a koje mogu pomoći u rješavanju pitanja nestalih lica.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?