Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vojska Crne Gore opremljena lakooklopnim vozilima najnovije generacije

Objavljeno: 30.10.2020. 21:11 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Ministar odbrane Predrag Bošković sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, general majorom Dragutinom Dakićem prisustvovao predstavljanju novih lakooklopnih vozila Oshkosh.

„Nakon ovog dana, apsolutno ništa više neće biti isto za Vojsku Crne Gore. Današnja svečanost pokazatelj je šta udruženim snagama sa partnerima možemo da napravimo u kratkom roku, na transparentan, efikasan i najbolji način za interese države, odnosno Vojske Crne Gore“, poručio je Bošković i time zahvalio američkim partnerima. 

U Crnu Goru je pristiglo pet, od ukupno 67 vozila Oshkosh, sljedeće sedmice u okviru prve faze isporuke još 15, a do 2023.godine ukupan broj. Sa tim vozilima biće opremljene dvije deklarisane pješadijske čete Vojske Crne Gore, što je prioritet najvišeg nivoa prema Planu razvoja crnogorske odbrane za period od 2019. do 2028.godine. 
 
„Vozila će obezbijediti manevarske, zaštitne sposobnosti, ali i sasvim drugačiju vatrenu moć naših pješadijskih jedinica, što će omogućiti da naše jedinice vježbaju, obučavaju se, a kasnije i učestvuju u misijama sa našim partnerima, ali sa svojim sredstvima, bez potrebe korišćenja logistike partnerskih zemalja. To je nešto na čemu smo predano i intenzivno radili“, istakao je ministar Bošković. Na prezentaciji u kasarani „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, ministar je zahvalio i svom timu. „Srećan sam što nakon četiri godine u Ministarstvu odbrane smo iza sebe ostavili Vojsku koja je danas sposobnija i agilnija, a prije svega Vojsku koja je okrenuta prema državi Crnoj Gori i koja, bez obzira na sve naše razlike, je spremna da sebe stavi u službu svakog građanina što se pokazalo u raznim situacijama koje su CG zadesile u prethodnom periodu“, zaključio je ministar Bošković. 

Zahvalnost na saradnji je iskazala i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koja je poručila da je Crna Gora nabavkom vozila utrla put i postala prva evropska zemlja koja će koristiti lakooklopna taktička vozila Oshkosh. „Crna Gora je prva od svih evropskih NATO saveznica koja je nabavila svjetski najnaprednija lakooklopna vojna vozila. U narednim mjesecima saveznice poput Slovenije, Belgije, Litvanije i UK pridružiće se Crnoj Gori i nabaviti ta lakooklopna taktička vozila, čime će se pomenutim zemljama omogućiti da nesmetano saradjuju jedne sa drugima tokom multinacionalnih vježbi i zajedničkih misija u okviru NATO operacija“ istakla je ambasadorka i dodala da vozila predstavljaju veoma važnu investiciju u sposobnosti VCG i ukazuju na značajno postignuće na putu kontinuiranog napora u cilju njene modernizacije.

„Sjedinjene Države imaju privilegiju što na Crnu Goru mogu računati kao na prijatelja, partnera i saveznika. Mi smo uvijek uz narod Crne Gore, kako u ovim lijepim prilikama, tako i u teškim vremenima, kao što je trenutna zdravstvena kriza. SAD će nepokolebljivo nastaviti sa pružanjem podrške Crnoj Gori na njenom putu ka Zapadu, čiji je ključni sastavni dio članstvo u NATO savezu“, zaključila je ambasadorka. 

Posjećamo, Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale ugovor o nabavci lakooklopnih vozila u oktobru prošle godine. Vrijednost ugovora je od 36.165.105 dolara. 

FOTO: https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72157716679540527

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?