Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Poziv za dostavljanje prijedloga za proslavu jubileja u saradnji sa UNESCO tokom 2022/23.godine

Objavljeno: 17.11.2020. 16:40 Autor: Ministarstvo kulture
Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO poziva sve zainteresovane da podnesu prijedloge za komemorativne događaje i proslave za koje se smatra da su od značaja za obilježavanje u našoj zemlji, a koje se odnose na proslavu godišnjica u saradnji sa UNESCO. Svaka država članica može podnijeti dva prijedloga, od kojih bi jedan trebalo da se odnosi na rodnu ravnopravnost. Svaka predložena godišnjica mora biti povezana sa idealima i ciljevima Organizacije u oblastima obrazovanja, kulture, prirodnih nauka, društvenih i humanističkih nauka i komunikacije. Takođe, mora promovisati odnose među ljudima, toleranciju i ideal mira, kulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja među ljudima.

Proslave rođenja, nezavisnosti ili jubileji državnih institucija nijesu relevantni za razmatranje. Takođe, neprihvatljive su i godišnjice vojnih događaja. Godišnjica se mora odnositi na ličnosti zaista univerzalnog uticaja, nominovane samo posthumno, i događaje univerzalnog, ili makar regionalnog, značaja, nesporno poznate izvan granica svoje zemlje, koje bi odražavale ideale, vrijednosti, kulturnu raznolikost i univerzalnost organizacije. Obilježavanja se moraju odnositi na pedesete, stote ili višestruke godišnjice, izuzev u slučaju najmanje razvijenih zemalja (LDC), zemalja u razvoju, zemalja u tranziciji i malih ostrvskih države u razvoju (SIDS), kao i u slučaju prijedloga koji promovišu rodnu ravnopravnost i ugledne žene, za koje se mogu prihvatiti jubileji od 25 godina.

Uz prijedlog datuma potrebno je dostaviti i kratko obrazloženje za nominovanje, zemlju partnera nominacije, kao i informacije o značaju obilježavanju tog datuma za državu/e.

Prijedloge možete slati do 25.novembra 2020. godine na e-mail adresu: tijana.vujovic@mku.gov.me

Ministarstvo kulture

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?