Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Treći Regionalni koordinacioni forum EU TACTA

Objavljeno: 05.11.2008. 20:41 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
U Bečićima će se u četvrtak, 06. novembra 2008. godine, održati Treći Regionalni koordinacioni forum EU TACTA. Projekat TACTA (Tehnička podrška carinskim i poreskim upravama) otpočeo je 01. marta 2008. godine.

Njime upravlja italijanska carinska agencija, a sprovodi se u pet zemalja Zapadnog Balkana Albaniji, Bosni i Hercegovini, UNMIK-u (u skladu sa UNSCR 1244), Srbiji i Crnoj Gori. Prethodni regionalni forumi održani su u Tirani i Rimu.
Forumu će prisustvovati predstavnici Evropske komisije iz Direktorata za proširenje, Direktorata TAXUD-a (Direkorat za carine i poreze EU) i direktori Uprava carina/Poreskih uprava korisinica TACTA projekta.

U ime TACTA konzorcijuma, učesnicima foruma će se obratiti direktor Regionalnog projekta TACTA Natalina Cea.

Projekat TACTA dodijeljen je javno-privatnom konzorcijumu ITACA (međunarodna tehnička podrška carinskoj i poreskoj upravi) putem evropskog tendera, a promoviše ga italijanska carinska agencija. Ovaj projekat omogućava jačanje postojeće i uspostavljanje nove saradnje između evropskih carinskih i poreskih uprava i uprava zemalja uključenih u projekat. Na taj način postižu se važni ekonomski i institucionalni ciljevi, kao što su jačanje robne razmjene kroz transparentni regulatorni okvir, veće učešće i uticaj Evrope u procesu stabilizacije i pridruživanja na Balkanu, jačanje administrativne saradnje na sprječavanju prevara i ilegalne trgovine, sprječavanju trgovine krivotvorenom robom i zaštiti prava intelektualne svojine, odnosno sprječavanju i borbi protiv eventualnih krivičnih dijela u vezi uvoza/izvoza robe i usluga.

Na forumu će biti obrađivane teme u vezi realizacije Projekta TACTA, sa akcentom na primjenu Plana regionalnih aktivnosti - postignute rezultate, "Benchmarking" vježbe, radionice, seminare, zajedničke studijske posjete i obuku. Takođe, razgovaraće se i o progresu u okviru SEMS projekta (Sistem za razmjenu podataka u Jugoistočnoj Evropi). Biće prikazane i prve informacije o rezultatima sprovedene monitoring misije za projekat TACTA.

Forum će biti održan u hotelu "Splendid", sa početkom u 09,15 sati.

Predstavnici medija mogu prisusvovati otvaranju foruma i pozdravnim govorima.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?