Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Četvrta sjednica Nacionalne komisije za implementaciju Akcionog plana za sprovodjenje Programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala

Objavljeno: 18.02.2008. 21:23 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Četvrta sjednica Nacionalne komisije za implementaciju Akcionog plana za sprovodjenje Programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala održaće se u ponedjeljak, 18. februara 2008. godine u Vladi Crne Gore. Sjednicom će predsjedavati potpredsjednik Vlade za evropske integracije i predsjednik Nacionalne komisije prof. dr Gordana Đurović.

Na dnevnom redu Četvrte sjednice Nacionalne komisije naći će se Predlog drugog izvještaja o realizaciji mjera iz Akcionog plana za sprovodjenje Programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji je rađen na bazi mjesečnih i tromjesečnih izvještaja više od 30 institucija, uključenih u evaluciju 280 utvrđenih mjera iz Akcionog plana. Drugi izvještaj obuhvata realizovane aktivnosti u periodu od 1.septembra 2006. do 31. decembra 2007.godine.

Predlog Drugog izvještaja u fokusu ima sljedeće oblasti: Političku i međunarodnu obavezu djelovanja; zatim Opšte ciljeve: Efikasno krivično gonjenje za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, Prevenciju i edukaciju, Javnost, civilno društvo (uključujući privatni sektor) i medije, i Lokalnu samoupravu. U trećem dijelu, Izvještaj obuhvata i: Specifične mjere protiv korupcije i organizovanog kriminala: Efikasno krivično gonjenje i suđenje (aktivnosti Tužilaštva, Policije i Sudstva), Eksternu i internu revizija Budžeta, Savjet za privatizaciju, Upravu za sprječavanje pranja novca, Komisiju za javne nabavke, Komisiju za utvrđivanje konflikta interesa, Poresku upravu, Upravu carina i Upravu za antikorupcijsku inicijativu.

Kao značajnu aktivnost Nacionalne komisije, u cilju snaženja saradnje pravosudnih organa i Uprave policije na preduzimanju aktivnosti na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, ističemo izvještaj Tripartitne komisije, koji je sastavni dio Prijedloga drugog izvještaja, predstavljen u okviru oblasti Opšti ciljevi - Efikasno krivično gonjenje za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Posebna vrijednost Predloga ovog izvještaja je, što je on prvi izvještaj takve vrste u Regionu, koji je na sveobuhvatan način analizirao efekte primjene Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. On će svakako doprinijeti poboljšanju opšteg imidža i ocjene o Crnoj Gori, kao najmladjoj evroskoj državi, koja prepoznaje važnost jačanja svojih institucija i pravosudnog sistema, neophodnih za suštinski proces pridruživanja EU. Takođe, obilje inforamacija iz ovog Izvještaja, biće dobar i validan izvor za bolju, tj. objektivniju ocjenu ovih politika u Crnoj Gori, u slijedećem Izvještaju EK o progresu u procesu stabilizacije i pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji, koji se objavljuje početkom novembra svake godine. Nakon usvajanja ovaj Izvještaj će biti dostavljen i predstavnicima Direktorata za pravdu, slobodu i bezbjednost u Evropskoj komisiji, u cilju kvalitetnije pripreme za buduće sastanke Unaprijedjenog stalnog dijaloga EK - Crna Gora, na temu pravde, slobode i bezbjednosti, koji se organizuju najmanje dva puta godišnje.

Predlog drugog izvještaja biće prezentiran članovima Nacionalne komisije radi razmatranja i usvajanja.

Prvi izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za sprovođenje Programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, Vlada RCG usvojila je 12. jula 2007.g, nakon čega je isti dostavljen Skupštini -


Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, Odboru za politički sistem pravosudje i upravu Skupštine Republike Crne Gore, kao i brojnim međunarodnim partenerima.

Nacionalna komisija osnovana je Odlukom Vlade RCG sa osnovnim zadatkom da rukovodi, organizuje i sinhroizuje aktivnosti organa državne uprave i ostalih nadležnih institucija u sprovodjenju Programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, odnosno njegovog Akcionog plana, kao i da priprema i dostavlja Vladi RCG izvještaje o ovoj oblasti sa ocjenom i predlogom mjera najmanje dva puta godišnje.
Nakon sjednice Komisije, biće objavljeno saopštenje.

Sjednica Nacionalne komisije biće održana u 17,00 sati, u zgradi Vlade Crne Gore, Jovana Tomaševića bb, I sprat, sala 167.

Početak sjednice možete snimiti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?