Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Delegacija Vlade Crne Gore na V sastanku Radne grupe za pristupanje Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Objavljeno: 25.02.2008. 17:30 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Delegacija Vlade Crne Gore, koju predvodi potpredsjednik Vlade prof. dr Gordana Đurović, boraviće u radnoj posjeti Ženevi od 26 29. februara, u okviru koje će se održati V sastanak Radne grupe za pristupanje Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Februrara 2005.g. otpočeo je proces pristupanja, Memorandum o spoljnotrgovinskom režimu predat je u junu 2005. od kada je, sukcesivno, Crna Gora dostavljala neophodnu dokumentaciju za diskusiju i usvajanje. Dosadašnji sastanci radne grupe održani su oktobra 2005, jula 2006, februara i jula 2007.godine.

Crna Gora dostavila je i značajan dio svojih pravnih propisa, prevedenih na engleski jezik, koji su usaglašeni sa STO standardima, posebno u oblasti carinske i spoljnotrgovinske politike, u oblasti poljoprivrede, tehničkih propisa i propisa koji regulišu zaštitu intelektualne svojine. Svi zakoni i podzakonska akta, definisana Akcionim planom zakonodavstva, koje je bilo neophodno usaglasiti sa STO sporazumima, usvojeni su do februara 2008.godine (osim Predloga zakona o elektronskim telekomunikacijama). Sav do sada ostvareni progres dat je u Nacrtu završnog izvještaja o procesu pristupanja, koji je pripremljen za diskusiju na Radnoj grupi.

Svim navedenim aktivnostima, pokazan je značajan administrativni kapacitet naših institucija i puna posvećenost i odgovornost Vlade i Skupštine Crne Gore za pristupanje ovoj najznačajnoj multilateralnoj trgovinskoj organizaciji.

Pored sastanka Radne grupe, delegacija Vlade Crne Gore imaće više bilateralnih sastanaka sa predstavnicima Evropske unije, SAD, Kanade, Kine, Norveške, Japana i Švajcarske, kada će se pregovarati o novim, revidiranim crnogorskim predlozima dokumenata Ponuda za robe i Ponuda za usluge. Delegacija će posjetiti i Svjetsku organizaciju za zaštitu intelektualne svojine, WIPO, gdje je uspješno okončan proces pristupanja konvencijama ove organizacije, a zatim i švajcarsku razvojnu organizaciju IDEAS, sa kojom se realizuje projekat tehničke podrške procesu pristupanja Crne Gore u WTO.

Potpredsjednik Đurović će tokom boravka imati sastanak sa generalnim direktorom STO Paskal Lamijem, ambasadorom Andrejom Logarom, koji vodi pregovaračku grupu za pristupanje Crne Gore u WTO, zatim sa direktorom direktorata za pristupanje u STO Arifom Huseinom, kao i sa visokim zvaničnicima Stalne misije Evropske komisije u Ženevi.

Delegaciju Vlade Crne Gore čine predstavnici ministarstva za ekonomski razvoj, ministarstva poljoprivrede, ministarstva finansija, kao i predstavnici Centralne banke.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?