Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Najava Ministarstva finansija

Objavljeno: 16.05.2008. 19:17 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Crnogorska delegacija, koju predvodi ministar finansija u Vladi Crne Gore dr Igor Lukšić, učestvovaće na XVII Godišnjem sastanku Borda guvernera Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), koji će biti održan u Kijevu 18-19. maja 2008. godine.

Na dvodnevnoj konferenciji se očekuje preko 2.500 hiljade učesnika, uključujući visoke predstavnike vlada, država, vodećih finansijskih korporacija, preduzetnika iz malih, srednjih i velikih preduzeća iz regiona, kao i predstavnika civilnog društva i novinara. Govornici na ovogodišnjem sastanku će između ostalog biti: Yulia Tymoshenko, premijer Ukrajine, Jean Lemierre, predsjednik EBRD-a, Varel Freeman, prvi zamjenik predsjednika EBRD-a, Victor Pynzenyk, ministar finansija Ukrajine i dr.

Neke od tema za diskusiju XVII Godišnjeg sastanka će biti: održivi razvoj u zemljama EBRD-a, novi izvori obnovljive energije, visoke tehnologije, korporativna socijalna odgovornost, tržište kapitala i druge ekonomske teme. Takođe, s obzirom da je energija od vitalnog značaja za budućnost regiona, diskusija će se fokusirati na bezbjednost nabavke i uspješnog korišćenja, kao i na zahtjeve okoline kako koristiti energiju u budućnosti. Pronalaženje inovativnih rješenja za obnavljanje infrastrukture, finansiranje poljoprivrede i investiranje u novu tehnologiju kako bi bila konkurentna, biće druge teme za diskusiju u okviru panela.

U okviru Godišnjeg sastanka planirano je i održavanje 2008 Biznis foruma, čija će tema biti Podsticanje modernih ekonomija.

Ovogodišnji sastanak će, između ostalog, biti prilika za guvernere zemalja da kritički ocijene ekonomsku, političku i socijalnu tranziciju u Ukrajini, kao i u drugim zemljama u kojima EBRD sprovodi aktivnosti.

Ministru finansija Crne Gore dr Igoru Lukšiću je od strane EBRD-a upućen poziv da, u svojstvu Guvernera bude predsjedavajući Trećeg zasijedanja Borda guvernera. Takođe, Godišnji sastanak u Kijevu će biti prilika za brojne susrete sa ministrima finansija i visokim predstavnicima drugih zemalja u regionu i šire u cilju razmjenje mišljenja, iskustava, kao i pospješivanja dalje saradnje u relavantnim oblastima. Sastanci su ugovoreni sa predstavnicima City grupe, Evropskom investicionom bankom, Razvojnom bankom Savjeta Evrope, predsjednikom EBRD-a, na kojima će biti razmatrana pitanja finansiranja novih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori.

Članovi crnogorske delegacije su i pomoćnik ministra finansija mr Milorad Katnić i savjetnik ministra finansija, Predrag Stamatović.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?