Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate Gavro Vuković

Objavljeno: 02.06.2008. 23:30 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Imajući u vidu ulogu povezivanja diplomatskih službi i mladih diplomata u regionu međusobno i sa kolegama iz zemalja EU, Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore, uz podršku Programa za razvoj kapaciteta (CDP), organizuje Crnogorsku ljetnju školu za mlade diplomate Gavro Vuković. Škola će raditi od 2.-6. juna 2008. godine, polaznici će biti mlade diplomate iz država u regionu i nekoliko zemalja EU, a predavači istaknuti domaći i strani praktičari i teoretičari međunarodne politike.

Prva crnogorska Ljetnja škola za mlade diplomate posvećena je izazovima diplomata država u procesu evropskih i evroatlanstkih integracija, i predstavlja odličnu priliku za razmjenu mišljenja i iskustava u vezi sa aktuelnim pitanjima i procesima u EU i NATO, ali i za povezivanje mladih diplomata iz regiona i drugih zemalja EU i njihovo stručno usavršavanje i profesionalnu nadgradnju.

Ljetnju školu za mlade diplomate svečano će otvoriti:
G-din Milan Roćen, ministar inostranih poslova Crne Gore
G-din Vuka Golubović, gradonačelnik Berana
G-din Garet Tankosić Keli, v.d. stalnog predstavnika UNDP i v.d. koordinatora sistema UN u Crnoj Gori

Kada: Utorak, 3. juni 2008. god., 10:30h
Gdje: Spomen kuća vojvode Gavra Vukovića, Berane


Predavači na Ljetnjoj školi za mlade diplomate biće ambasador Leopold Maurer, šef Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori; g-din Roderik Mur, ambasador SAD u Crnoj Gori; ambasadorka Slavica Milačić, šefica Stalne misije Crne Gore pri Evropskoj uniji; g-đa Karin Jani iz Ministarstva inostranih poslova Estonije; g-din Florian Raunig, ambasador Austrije u Crnoj Gori; g-din Vesko Garčević, ambasador Crne Gore u Austriji; g-din Petar Turčinović, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori; dr Anton Bebler, profesor političkih i odbrambenih nauka na Univerzitetu u Ljubljani, Slovenija; dr Živko Andrijašević sa Univerziteta Crne Gore; mr Milica Kadić Aković, ekspertkinja za odnose s javnošću i mr sci Radoje Cerović, psiholog i ekspert za stratešku komunikaciju.

Teme predavanja će biti: Zapadni Balkan u ujedinjenoj Evropi: EU perspektive; istorija crnogorske diplomatije; evropska perspektiva Zapadnog Balkana politika uslovljavanja: članstvo u odnosu na partnerstvo; proširenje EU: perspektive za nove države članice; interaktivna radionica na temu tehnika komunikacije; izazovi za diplomatu: izaslanik ili aktivni učesnik u pregovorima?; važnost mreže mladih diplomata za jačanje stabilnosti Zapadnog Balkana; transatlantska dimenzija zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU: kultura saradnje i dijaloga u oblasti spoljnih poslova; iskustva i izazovi diplomatija u malim zemljama.

Takođe, biće održana interaktivna radionica na temu stava zemalja EU o proširenju EU i NATO (pojedinačne prezentacije mladih diplomata, predstavnika i predstavnica zemalja EU - Estonije, Italije i Slovenije), kao i interaktivna radionica na temu dostignuća i izazova na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama (pojedinačne prezentacije mladih diplomata, predstavnika i predstavnica zemalja Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije).

Radne sesije biće zatvorene za medije. Zvanično zatvaranje prve crnogorske Ljetnje škole za mlade diplomate Gavro Vuković će biti u petak, 6. juna, u Vili Gorica u Podgorici. Sve važne detalje o tom događaju blagovremeno ćemo prenijeti medijima.

* * *

Crna Gora, na razmeđi Istoka i Zapada, povezana sa balkanskim i mediteranskim susjedima, prepoznata je kao faktor stabilnosti i, kao dio evropskih i evroatlantskih integracija, pripada trenutno jednom od najdinamičnijih ali i najperspektivnijih regiona. Crna Gora je na vrijeme prepoznala da dobrosusjedski odnosi i integracije predstavljaju garant njenog uspješnog razvoja. U novom kontekstu se razvija kao stabilna, demokratska i multietnička država, i dijeli zajedničke vrijednosti sa zemljama iz neposrednog okruženja, evropskim kontinentom i demokratskim svijetom.

Kao nezavisna država, Crna Gora ima priliku da učvrsti svoju poziciju na međunarodnoj sceni, dinamizira i dalje unaprijedi odnose sa njenim najvažnijim akterima. Kontinuitet spoljnopolitičkih stremljenja čini osnovni kvalitet njene međunarodne pozicije danas. Idući u susret novim obavezama u skladu sa evropskim i evroatlanskim aspiracijama, Crna Gora stvara neophodne institucionalne pretpostavke za uspostavljanje adekvatne mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava i vođenje spoljne politike i međunarodne saradnje.

Ključni prioriteti Crne Gore na spoljnopolitičkom planu su integracija u Evropsku uniju i NATO, unapređenje i održavanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i dalje razvijanje svestrane bilateralne i multilateralne saradnje. S obzirom na to da većina država Zapadnog Balkana ima slične ciljeve, nameće se potreba za upoznavanjem mladih diplomata regiona sa osnovnim elementima procesa evroatlanskih integracija i procesa saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

* * *

Za dodatne informacije molimo Vas da se obratite:

G-đi Nadici Dujović, predstavnici za odnos s javnošću Kancelarije UNDP u Crnoj Gori; Tel: ++382 20 231 251; Fax: ++382 20 231 644; Mob.: ++382 69 319 709; E-mail: nadica.dujovic@undp.org
Web: http://www.undp.org.yu/montenegro

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?