Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Crnogorska delegacija na VI sastanku radne drupe za pristupanje Crne Gore svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Objavljeno: 11.07.2008. 21:19 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Delegacija Vlade CG, koju predvodi potpredsjednik Vlade Prof. dr. Gordana Djurović, boraviće od 16. 19. jula 2008.godine u radnoj posjeti Ženevi, u okviru koje će se održati šesti sastanak Radne grupe za pristupanje Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Proces pritupanja Cren Gore Svetskoj trgovinskoj organizaciji otpočeo je Februra 2005.g. Memorandum o spoljnotrgovinskom režimu predat je u junu 2005, od kada je Crna Gora, suksecivno, dostavljala neophodnu dokumentaciju za diskusiju i usvajanje. Dosadašnji sastanci radnih grupa održani su oktobra 2005., jula 2006., februara i jula 2007. i februara 2008. godine.
Crna Gora je dostavila i značajan dio svojih pravnih propisa koji su usaglašeni sa STO standardima, posebno u oblasti carinske i spoljnotrgovinske politike, poljoprivrede, tehničkih i propisa koji regulišu zaštitu prava intelektualne svojine. Svi zakoni i podzakonska akta, definisana Akcionim planom zakonodavstva, koje je bilo neophodno usaglasiti sa STO sporazumima, usvojeni su do maja 2008.godine
U okviru pripreme za šesti sastanak Radne grupe, koji je zakazan za 18. jul 2008. distribuirana su odgovarajuća dokumenta, koja reflektuju činjenično stanje u trgovinskom režimu i investicionoj klimi u Crnoj Gori, i koja treba da rezultiraju što skorijem zaključivanju pregovora za oblasti pristupa tržištu robama i uslugama sa pojedinim zemljama. U Nacrtu Završnog izvještaja o procesu pristupanja, koji će biti predmet razmatranja na šestom sastanku Radne grupe, dat je pregled ukupno ostvarenog progresa u procesu pristupanja STO.
Navedenim aktivnostima, pokazan je značajan administrativni kapacitet naših institucija i puna posvećenost i odgovornost Vlade i Skupštine Crne Gore za pristupanje ovoj najznačajnoj multilateralnoj trgovinskoj organizaciji.
Pored sastanka Radne grupe, delegacija Vlade CG imaće više bilateralnih sastanaka sa predstavnicima SAD, Kanade, Kine, Norveške, Japana i Švajcarske, kada će se pregovarati o konkretnim proizvodima crnogorske carinske tarife, analizirati dodatni zahtjevi za otvaranje pojedinih sektora usluga, kao i mogućnosti u cilju zaključivanja lista koncesija za robe i za usluge u skorijem periodu.
Potpredsjednik Djurović će tokom boravka imati sastanak sa Ambasadorom Andrejom Logarom, koji vodi pregovaračku grupu za pristupanje Crne Gore u WTO, sa direktorom direktorata za pristupanje u STO Arifom Huseinom, te sa visokim zvaničnicima Stalne misije Evropske komisije u Ženevi.
Delegaciju Vlade CG čine predstavnici ministarstva za ekonomski razvoj, ministarstva poljoprivrede i ministarstva finansija.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?