Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: VI sjednica Nacionalne komisije za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala

Objavljeno: 25.07.2008. 22:08 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Šesta sjednica Nacionalne komisije za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala biće odžana u ponedjeljak, 28. jula. Sjednicom će predsjedavati potpredsjednik Vlade za evropske integracije i predsjednik Nacionalne komisije prof. dr Gordana Đurović.

Na dnevnom redu sjednice biće Predlog trećeg izvještaja o realizaciji mjera iz Inoviranog Akcionog plana za sprovođenje Programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji je rađen na bazi tromjesečnih, odnosno šestomjesečnih izvještaja 54 institucije, uključene u evaluciju 309 novoutvrđenih mjera. Treći izvještaj obuhvata realizovane aktivnosti u periodu od 1. januara do 30. juna 2008. godine.

Predlog Trećeg izvještaja u fokusu ima sljedeće oblasti: Politička i međunarodna obavezu djelovanja; zatim Opšte ciljeve - Efikasno krivično gonjenje za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, Prevenciju i edukaciju, Javnost, civilno društvo (uključujući privatni sektor) i medije i Lokalnu samoupravu. U trećem dijelu, Izvještaj obuhvata i Specifične mjere protiv korupcije i organizovanog kriminala - Efikasno krivično gonjenje i suđenje (aktivnosti Tužilaštva, Policije i Sudstva), Eksternu i Internu revizija Budžeta, jačanje kapaciteta institucija za sprovođenje antikoruptivne politike u procesu privatizacije, kao i aktivnosti Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Direkcije za javne nabavke i Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za antikorupcijsku inicijativu.

Kao značajnu aktivnost Nacionalne komisije, u cilju snaženja saradnje pravosudnih organa i Uprave policije unapređenju aktivnosti na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, posebno je važan izvještaj Tripartitne komisije, predstavljen u okviru oblasti Opšti ciljevi - Efikasno krivično gonjenje za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, koji obuhvata period 1.01.2006. 30.06.2008.godine. U izvještaju je dat detaljan pregled broja prijava, podignutih optužnica i sudksih presuda za krivična djela sa elementima korupcije i krivična djela organizovanog kriminala.

Posebna vrijednost ovakvog integralnog izvještavanja je to što je on prvi takve vrste u regionu, koji na kontinuiran i sveobuhvatan način analizira efekte primjene Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u zemlji. To će svakako doprinijeti poboljšanju opšteg imidža i ocjene o kvalitetu sprovođenja ovih politika u Crnoj Gori, kao zemlji koja prepoznaje važnost jačanja svojih institucija i pravosudnog sistema, neophodnih za suštinski proces pridruživanja EU. Informacije iz ovog Izvještaja biće i dobar i validan izvor za objektivniju ocjenu ovih politika u Crnoj Gori u slijedećem Izvještaju EK o progresu u procesu stabilizacije i pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, koji se objavljuje početkom novembra svake godine.

Predlog Trećeg izvještaja biće prezentiran članovima Nacionalne komisije radi razmatranja i usvajanja, nakon čega će biti dat na razmatranje Vladi Crne Gore. Nakon njegovog usvajanja biće dostavljen Skupštini - Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, Odboru za politički sistem pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore, kao i brojnim međunarodnim partnerima.

Nacionalna komisija osnovana je Odlukom Vlade RCG, februara 2007. godine, sa osnovnim zadatkom da rukovodi, organizuje i sinhronizuje aktivnosti organa državne uprave i ostalih nadležnih institucija u sprovođenju Programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, odnosno njegovog Akcionog plana, kao i da priprema i dostavlja Vladi izvještaje o toj oblasti, sa ocjenom i predlogom mjera najmanje dva puta godišnje.

Šesta sjednica Nacionalne komisije za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala biće odžana u zgradi Vlade, I sprat, sala 167, a počeće u 17.00 sati.

Novinari mogu snimiti početak rada Nacionalne komisije, a nakon završetka sjednice biće objavljeno saopštenje za javnost.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?