Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Konferencija o politici proširenja u Barseloni

Objavljeno: 17.09.2008. 22:53 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Potpredsjednik Vlade za evropske integracije Prof dr. Gordana Đurović predvodiće crnogorsku delegaciju na međunarodnoj Konferenciji "EVROPSKA UNIJA I JUGOISTOČNA EVROPA U 2008.godini -OTVORENA PITANJA I IZAZOVI", koja će se, u organizaciji eminentnih međunarodnih institucija - Evropske inicijative za stabilnost (ESI), Fondacije Friedrich Ebert Stiftung (FES), Instituta za otvoreno društvo (OSI) i Fondacije CIDOB - Centar za međunarodne odnose i razvojne studije, održati u Barseloni od 22 do 24. septembra 2008. godine.

Konferencija će biti posvećena debati o aktuelnim pitanjima vezanim za proces pridruživanja zemalja Regiona i Turske Evropskoj uniji ( "Koje zemlje Jugoistočne Evrope ispunjavaju uslove za otvaranje pregovora o pristupanju - EU: Srbija, Albanija, Crna Gora, Makedonija?"; "Zašto je Jugistočna Evropa važna za EU?"; "Imidž i stvarnost u Jugoistočnoj Evropi?"; "Da li je Evropska Unija ozbiljna sa politikom vizne liberalizacije?"; "Da li Turska i dalje ispunjava Kopenhaške kriterijume?"; "Da li su bezbjedonosne agencije pod demokratskom kontrolom - Da li je tako u Srbiji i Turskoj?" i "Evropska unija i predhodna proširenja u Jugoistočnoj Evropi pouke za buduće prošrenje").

Potpredsjednik Đurović će u okviru teme "Zašto je Jugistočna Evropa važna za EU" govoriti o spremnosti Crne Gore za predstojeću fazu integracije u EU, značaju reformi koje se u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, sprovode u Crnoj Gori i Regionu, te spremnosti EU da prihvati nove članice.

Evropska inicijativa za stabilnost (ESI), Fondacija Friedrich Ebert Stiftung (FES), Institut za otvoreno društvo (OSI) i Fondacija CIDOB - Centar za međunarodne odnose i razvojne studije tokom godine organizuju samite i konferencije, na kojima se okupljaju predstavnici državnih i vladinih institucija, akademija i univerziteta, međunarodnih institucija, civilnog društva i medija razgovarajući o aktuelnim fazama procesa evropske integracije.

Na Samitu će učestvovati i predstavnici zemalja regiona: potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić, ministar za evropske integracije Albanije Majlinda Bregu, ministar inostranih poslova Makedonije Antonio Milosovski i direktor Direkorata za evropske integracije BiH Osman Topćagić. Takođe, na konferenciji su najavljeni i visoki predtavnici institucija EU, kao i predstavnici civilnog sektora i medija.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?