Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Ministarstvo za ekonomski razvoj i GTZ predstavljaju zajedničke projekte u oblasti energetske efikasnosti

Objavljeno: 23.09.2008. 22:01 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović prezentiraće u srijedu 24. septembra 2008. godine, zajedno sa šefom delegacije Njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Ottmarom Greiffom i regionalnim direktorom GTZ Thomasom Waldraffom, zajedničke projekte u oblasti energetske efikasnosti.

Projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori započet je u aprilu ove godine, a njegovo trajanje je planirano do kraja 2010. Sredstva kojima se finansira projekat, obezbijedilo je njemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), u iznosu od 1,5 miliona eura. Tim projektom planirano je niz aktivnosti vezanih za podršku Vladi Crne Gore u realizaciji projekta Godine energetske efikasnosti, kojeg je osmislilo Ministarstvo za ekonomski razvoj. U finansiranju tog Projekta učestvuje i kancelarija GTZ- ASE, sredstvima u iznosu od preko 500.000 eura. Svi projekti iz oblasti energetske efikasnosti, koji su planirani Akcionim Planom za Strategiju razvoja energetike od 2008 - 2012. godine, uključeni su u taj projekat.

U sklopu Projekta, uskoro će biti stavljen u funkciju i dat na raspolaganje Energy Bus, vozilo opremljeno najsavremenijim instrumentima za mjerenje energetske efikasnosti. Ministarstvo za ekonomski razvoj i kancelarija GTZ organizovaće, pomoću tog uređaja, energetske preglede na 15 javnih zgrada u različitim opštinama u Crnoj Gori, koji će sadržati i konkretne prijedloge za energetsku sanaciju pregledanih zgrada.

Isto tako, u okviru saradnje planirana je izrada Zakona o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, čiji se Nacrti očekuju u oktobru tekuće godine. Kancelarija GTZ-a je spremna da pokrije finansijske troškove velike regionalne konferencije Energetska sigurnost i energetska efikasnost, koja bi trebalo da bude održana u martu 2009. godine.

Predstavljanje projekata održaće se u sali Ministarstva za ekonomski razvoj (Rimski trg, 46), sa početkom u 09,00 sati.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?