Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Sastanak povodom uspješno realizovanog projekta Odlaganje opasnog toksičnog otpada

Objavljeno: 10.11.2008. 20:23 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Ministar odbrane Boro Vučinić, ambasador Kraljevine Holandije Ronald J. P. M. van Dartel, šefica Misije OSCE u Crnoj Gori ambasadorka Paraskiva Badesku i stalni predstavnik UNDP i stalni koordinator sistema UN u Crnoj Gori Aleksandar Avanesov sastaće se u utorak, 11. novembra 2008. godine povodom uspješne realizacije projekta Odlaganje opasnog toksičnog otpada, koji predstavlja dio MONDEM programa.

Sastanak će biti održan u Multimedijalnoj sali Ministarstva odbrane, sa početkom u 10.00 sati, nakon kojeg će se ( 10,30 h), učesnici obratiti medijima.

Takođe, biće organizovana i posjeta kasarni M. Šaranović u Danilovgradu (11.45 sati), gdje će biti predstavljeno rezanje teškog naoružanja. Visokim zvaničnicima će se pridružiti britanski ambasador Kevin Lajn koji će tom prilikom predati ključeve dva vojna kamiona koje je Vlada Velike Britanije donirala za potrebe dalje realizacije MONDEM programa.

* * *

Projekat Odlaganje opasnog toksičnog otpada je komponenta Programa demilitarizacije Crne Gore (MONDEM), zajedničkog projekta Ministarstva odbrane Crne Gore, OSCE-a i UNDP-a.

Crna Gora posjeduje preko 9.900 tona viška konvencionalne municije koju je potrebno uništiti ili odložiti. Dio tih zaliha bilo je oko 102,306 litara toksičnog opasnog otpada (od čega 47,226 litara tečnog pogonskog goriva i 55,080 litara oksidatora za rakete), kao i 25,84 tona napalma, što je predstavljalo veliku prijetnju ljudima i životnoj sredini. Toksični otpad je bio uskladišten u vojnom magacinu u Pristanu, u Boki Kotorskoj. Švedska firma SAKAB ga je neutralisala i pretočila, a zatim brodom otpremila iz luke Bar za Gotenburg u Švedskoj, gdje će tokom ove sedmice biti izvršeno konačno uništavanje.

Projekat Odlaganje opasnog toksičnog otpada finansirala je Vlada Kraljevine Holandije sa 615.600 američkih dolara i postignut je njegov krajnji cilj - odlaganje opasnog toksičnog otpada na siguran, efikasan i djelotvoran način, koji je u saglasnosti sa svim relevantnim međunarodnim propisima i zakonodavstvom EU u vezi sa zaštitom životne sredine i bezbjednošću, te time i sa postojećim međunarodnim najboljim praksama.

* * *

Kontakt osobe za medije:

Vidak Latković, portparol Ministarstva odbrane Crne Gore
Tel/Fax: +382 20 241 375; Mob: +382 67 222 179; E-mail: pr@mod.cg.yu;
Web: www.vlada.cg.yu/odbrana
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?