Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Delegacija Vlade Crne Gore putuje u Zenevu na bilateralne pregovore sa Ukrajinom u okviru procesa pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Objavljeno: 02.02.2009. 16:05 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
U okviru procesa pristupanja WTO, koji Crna Gora void od 15. februara 2005.godine, bilateralni pregovori vodjeni su sa EU, SAD, Norveškom, Kanadom, Brazilom, Japanom, Kinom i Švajcarskom, sa kojima su, tokom 2008.godine potpisani bilateralni sporazumi o pristupanju.
Multilaterani pregovori vodjeni su, tokom četvorogodišnjeg procesa pristupanja, kroz rad Radne grupe, koja je održala ukupno sedam sastanaka. Definisan je prlikacioni paket, koji je ponudjen državama članicama WTO na konačnu saglasnost, da bi se proces pristupanja okončao. Verifikaciona procedura počela je 12. decembra i trebala je biti okončana do 7. januara, završni sastanak Radne grupe bio je planiran za 19. januar, a odluka o pristupanju trebala je da se donese na sjednici Generalnog savjeta WTO, koja se održava 3. februara u Ženevi.
Kao što je crnogorska javnost već obavještena, na polovini verifikacionog perioda crnogorskog aplikacionog paketa, 19. decembra 2008.godine, Ukrajina je poslala zvaničan zahtjev za bilateralne pregovore sa Crnom Gorom o pristupanju WTO.
Kako u pravnim aktima STO nisu jasno definisani rokovi (datum) do kada jedna država članica može zatražiti bilateralne pregovore, formalno-pravno posmatrano, u slučaju Crne Gore, to je bilo moguće do planiranog januarskog sastanka radne grupe. Drugim riječima, zahtjev Ukrajine ima pravnog osnova, ali je procjena Sekretarijata WTO i Crne Gore bila da su sve zainteresovane zemlje sa pristupanje Crne Gore u WTO, svoje interesovanje već iskazale, te da su svi bilateralni pregovori, u tom smislu, okončani. Stoga je zahtjev Ukrajine, koji je poslat 19.decembra, bio iznenadjenje za sve ostale članice WTO, sa Sekretarijat WTO, kao i za samu crnogorsku delegaciju. Medjutim, s obzirom na navedeni pravni okvir, pregovori su morali biti prihvaćeni od strane Crne Gore.
Ukrajina je zatražila od Crne Gore da se otvore bilateralni pregovori i o robama i o uslugama, iako nema značajnijeg obima spoljnotrgovinske razmjene izmedju dvije zemlje. Istovremeno, Crna Gora, kao budući dio jedinstvenog tržišta EU, trgovinski je atraktivna za sve ostale članice WTO izvan sistema EU. Crna Gora je ostvarila intenzivnu komunikaciju sa Misijom Ukrajine u Ženevi, sa Ministarstvom ekonomije i Ministarstvom inostranih poslova u Kijevu, sa ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori, kao i sa Sekretarijatom STO i generalnim direktorom Paskal Lamijem lično.
Nakon čitavog niza konsultacija i analiza ukrajinskih zahtjeva za daljom liberalizacijom tržišta roba i usluga, 14. januara 2009.godine, u Kijev je, iz Podgorice, poslat crnogorski predlog za zaključivanje bilateralnog sporazuma, odnosno odgovor na ukrajinski zahtjev.
Ukrajina je zatim, 21. januara, poslala svoj novi, revidirani zahtjev, tražeći dodatne informacije i pojašnjenja o crnogorskom trgovinskom sistemu. Crna Gora je na drugi zahtjev Ukrajine, poslala sve neophodne informacije i priložila sve tražene dokumente 28. januara 2009.godine.
Navedenim intenzivnim pripremama i komunikacijom sa delegacijom Vlade Ukrajine, stvorili su se preduslovi da Crna Gora zatraži zvanične bilateralne pregovore, koji su zakazani za 3. i 4. februar u sjedištu WTO u Ženevi.
Ukrajina je jedna od najmladjih članica WTO, koja je, nakon 14 godina pregovaranja (od 1995.godine), održanih 17 sastanaka radnih grupa i 52 potpisana bilateralna pregovora o pristupanju, postala punopravna članica WTO u maju 2008. godine.
Delegaciju Vlade Ukrajine predvodiće g-din Valerij Pjatnjicki, koji je svojevremeno bio glavni pregovarač za pristupanje Ukrajine u WTO i nalazi se na poziciji pomoćnika ministra ekonomije, koji vodi sektor za WTO i koordinira sve post-pristupne obaveze Ukrajine u ovoj medjunarodnoj trgovinskoj organizaciji.

Delegacija Vlade Crne Gore, koju predvodi potpredsjednik Prof dr Gordana Djurović, očekuje da će pregovori, koje će se naredna dva dana voditi u Ženevi, biti konstruktivni i doprinijeti da se, u što kraćem roku, dodje do usaglašenog teksta Bilateralnog protokola o pristupanju, koji bi nakon toga bio potpisan izmedju Ukrajine i Crne Gore.
Od ishoda ovih bilateralnih pregovora, zavisi i buduća dinamika okončanja procesa pristupanja Crne Gore u WTO.
Istorijat: Proces pristupanja Crne Gore Svetskoj trgovinskoj organizaciji zvanično je počeo 15. februara 2005.godine. Memorandum o spoljnotrgovinskom režimu predat je u junu 2005. i do sada je bilo organizovano sedam sastanaka Radne grupe na multilateralnom nivou ( oktobra 2005., jula 2006., februara i jula 2007. i februara, jula I novembra 2008. godine), te čitav niz bilateralnih sastanaka sa zainteresovanim zemljama. Sam proces pristupanja predstavlja jedan od najkompleksnijih pregovaračkih procesa u sistemu pristupanja savremenim medjunarodnim organizacijama, koji obuhvata analizu ukupnog trgovinskog režima zemlje, ali i investicionu klimu, biznis ambijent, sistem institucija i efikasnost pravosudnog sistema. Svaka zemlja, koja se nalazi u procesu pristupanja, bez obzira na veličinu, ima iste obaveze u oblasti uskladjivanja zakonodastva i formiranja neophodnih institucija, dok se o uslovima otvaranja tržišta, posebno pregovara sa svakom zainteresovanom zemljom članicom STO. Što jedna zemlja ostvari tokom procesa bilateralnih pregovora, u procesu finalne konsolidacije, postaje korist za sve članice STO u odnosu na pristup tržištu zemlje koja pregovara o ulasku u STO. Tek kada se potpuno uskladi zakonodavstvo, zatvore svi pregovori na bilateralnom nivou i pripremi protokol o pristupanju, zemlja stiče uslov da se na sjednici Generalnog savjeta STO donese odluka o njenom pristupanju.

Crna Gora će, planiranom dinamikom, zauzeti 154 poziciju na listi zemalja, članica Svjetske trgovinske organizacije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?