Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Drugi sastanak zajedničkog Pododbora Evropska komisija - Crna Gora i sastanak Unaprijeđenog stalnog dijaloga o saobraćaju, energetici, životnoj sredini i regionalnoj politici

Objavljeno: 16.02.2009. 20:23 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
U Podgorici će 17. i 18. februara 2009. godine biti održan drugi sastanak zajedničkog Pododbora Evropska komisija - Crna Gora i sastanak Unaprijeđenog stalnog dijaloga o saobraćaju, energetici, životnoj sredini i regionalnoj politici. Sastanak će u ime Vlade Crne Gore voditi potpredsjednik Vlade za evropske integracije prof. dr Gordana Đurović, a u ime Evropske komisije - šef Delegacije Evropske komisije u Podgorici Leopold Maurer.
Predstavnici institucija Crne Gore prezentiraće kolegama iz Evropske komisije ažurirane i detaljne informacije o postignutom napretku u svim sektorskim politikama koje su predmet razgovora, s akcentom na ključne aktivnosti u periodu od prethodnog sastanka. Akcenat će biti stavljen na usklađivanje zakonodavstva i administrativne kapacitete, tj. osnivanje novih i jačanje postojećih institucija, te na sposobnost za dodnošenje i provjeru usaglašenosti nacionalnih propisa sa propisima Evropske unije.

Kada je riječ o saobraćaju, razgovaraće se o ostvarenom napretku u oblastima drumskog, željezničkog, vazdušnog i pomorskog saobraćaja. U dijelu sastanka o energetici, teme su interkonekcija energetskih mreža, mjere za unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, sigurnost nabavki, nuklearna bezbjednost i zaštita od radijacije, kao i Strategija za energetiku i fiansijska podrška EU i drugih donatora. U oblasti životne sredine razmatraće se progres u procesu harmonizacije u sektorima horizontalnog zakonodavstva, upravljanja otpadom, kontrole kvaliteta vode i vazduha, industrijskog zagađenja i upravljanja rizikom, zaštite prirode i investiranja u životnu sredinu, dok će kod regionalne politike u fokusu biti pravni i institucionalni okvir i IPA instrument.

Sastanci će se održati u Sekretarijatu za evropske integracije (ul. Stanka Dragojevića 2, sala na III spratu), sa početkom u 9.00 sati. Uvodna izlaganja potpredsjednice Vlade Gordane Đurović i šefa delegacije Evropske komisije Leopolda Maurera, prilikom otvaranja sastanka, otvoreni su za predstavnike sredstava javnog informisanja.
Akreditacije za praćenje tog događaja treba izvršiti kod Sekretarijata za evropske integracije, na tel. 225 568.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?