Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Konferencija za medije povodom uručivanja sertifikata polaznicima GIS kursa o zaštiti životne sredine i sektora šumarstva

Objavljeno: 27.02.2009. 23:50 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizuju u ponedjeljak, 02. februara 2009. konferenciju za medije, povodom uručivanja sertifikata polaznicima GIS kursa o zaštiti životne sredine i sektora šumarstva.

Na konferenciji će govoriti stalni predstavnik UNDP/stalni koordinator sistema UN u Crnoj Gori Aleksandar Avanesov, ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutin Simović.

Nakon uvodnih izlaganja, biće riječi o Projektu Geografski informacioni sistem za zaštitu životne sredine, vrijedan 1.1 milion američkih dolara, u okviru kojeg je realizovan kurs, uz podršku vlada Finske, Japana, Crne Gore i UNDP. Zatim će predstavnici institucija (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Prirodnjački muzej, Institut za šumarstvo, Geološki zavod, Institut za biologiju mora, Planinarski savez i Seizmološki zavod), čiji su službenici bili polaznici kursa, ukratko predstaviti značaj i koristi od upotrebe GIS-a u tim institucijama.

Znanja stečena na kursu omogućiće da se spriječi neodrživo korišćenje prirodnih resursa, te da se povećaju prihodi od njih i usmjere u razvoj lokalnih zajednica. Efekti treba da dođu do izražaja i kroz osposobljenost za stvaranje i upotrebu digitalnih mapa, planiranje inventara prirodnih resursa, vizuelizaciju i vrednovanje rezultata inventara, čuvanje i upotrebu postojećih podataka i pravovremeno registrovanje promjena.

Konferencija će biti održana u City Hotelu (bivši hotel Ljubović), sa početkom u 09,30 sati. Predstavnici medija zainteresovani da uzmu dodatne izjave od ministara, predstavnika UNDP ili neke od pomenutih institucija imaće priliku da to učine nakon uručivanja sertifikata (11:30h).
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?