Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Ministar prave Miraš Radović predvodi delegaciju Crne Gore na usvajanju Konačnog izvještaja o stanju ljudskih prava Crne Gore u Ujedinjenim nacijama

Objavljeno: 17.03.2009. 21:27 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Ministar pravde Miraš Radović predvodi delegaciju Crne Gore na plenarnom zasijedanju Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koji će sjutra u Ženevi usvojiti Konačni izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, izrađen u okviru mehanizma Opšteg periodičnog pregleda za period 2008 - 2011. godine.
Na prezentaciji tog Izvještaja koju je delegacija, sa ministrom Radovićem na čelu, održala od 03. do 05. decembra prošle godine u sjedištu UN-a u Ženevi, ocijenjeno je da je Crna Gora od obnove nezavisnosti napravila veliki iskorak na unapređenju ljudskih prava. Tom prilikom države - članice Savjeta za ljudska prava uputile su preporuke za nadgradnju pravnog sistema Crne Gore, kako kroz jačanje normativnog, tako i kroz unapređenje institucionalnog okvira za promociju i zaštitu ljudskih prava i sloboda.
Preporuke čine sastavni dio Nacrta izvještaja koji će biti razmatran na sjutrašnjem plenarnom zasijedanju Savjeta za ljudska prava UN, posvećenom Opštem periodičnom pregledu.
Crna Gora je u predviđenom roku odgovorila na preporuke, koje smo shvatili isključivo kao dobronamjerne, jer su date od naših prijatelja, koji pridaju veliki značaj afirmaciji ljudskih prava, ne samo u svojim državama, već i u drugim članicama svjetske organizacije. Takav pristup nalaže univerzalnost jedne od najvećih društvenih vrijednosti ljudskih prava i sloboda. Naši odgovori biće uključeni u Konačni izvještaj o stanju ljudskih prava u našoj zemlji, izjavio je ministar Radović uoči sjutrašnjeg plenarnog zasijedanja Savjeta za ljudska prava UN-a.
Opšti periodični pregled predstavlja novi mehanizam Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koji je ustanovila Generalna skupština UN-a, u skladu sa Rezolucijom 60/251 od 15. marta 2006. godine. Pregled predstavlja sveobuhvatnu procjenu stepena ljudskih prava utvrđenih Poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, konvencijama kojima je pristupila država koja je predmet razmatranja, kao i pregled dobrovoljno izražene namjere države o preduzimanju konkretnih mjera na promociji i zaštiti ljudskih prava (prvenstveno onih koje su predstavljene u kandidaturi za članstvo u Savjetu za ljudska prava) i važećem međunarodnom humanitarnom pravu.
Uvjeren sam da će Konačni izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, koji će sjutra biti usvojen u Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, predstavljati realan odraz stvarnog stanja u našoj zemlji, koja daje puni doprinos afirmaciji i zaštiti ljudskih prava, i baštini ih kao svoju tekovinu i atribute savremene, demokratske civilizacije, zaključio je ministar Radović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?