Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Naučni skup o razvoju državne uprave u Crnoj Gori na Cetinju

Objavljeno: 09.07.2009. 21:07 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Ove godine se obilježava 130 godina državne uprave u Crnoj Gori, kao značajan događaj u državnoj istoriji Crne Gore. Tim povodom će se, u petak 10. jula 2009. godine, u Vladinom Domu na Cetinju, održati naučni skup o razvoju državne uprave u Crnoj Gori. Tom skupu, koji će svečano otvoriti Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, prisustvovaće najviši državni zvaničnici, članovi Vlade, naučnici, članovi diplomatskog kora i drugi gosti.

Na otvaranju skupa govoriće, pored predsjednika Vujanovića, gradonačelnik Prijestonice Cetinje dr Milovan Janković i predsjednik Odbora za obilježavanje 130 godina državne uprave u Crnoj Gori ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović.

U drugom, stručnom dijelu, naučne referate koji tretiraju razvoj državne uprave od 1879. do 2009. godine, prezentiraće - prof. dr Djordje Borozan, prof. dr Mijat Šuković, prof. dr Šerbo Rastoder i prof. dr Gordana Đurović, uz učešće referentnih naučnika i predstavnika Vlade koji će učestvovati u diskusiji. Skup će se završiti zaključcima i završnim obraćanjem zamjenika predsjednika Odbora ministra pravde Miraša Radovića.

Naučnim skupom na Cetinju, obilježava se 130 godina, od kada su, osam mjeseci nakon priznavanja Crne Gore na Berlinskom kongresu, pokrenute reforme organa vlasti, koju je do tada oličavao Senat, objedinjavajući sudsku, upravnu i zakonodavnu funkciju. Ukidanjem Senata, 1879. godine ustanovljeni su Državni savjet, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija, Ministarstvo vojske i Veliki sud. Ove promjene su ozvaničene 02. aprila 1879. godine, na posljednjoj Skupštini narodnih glavara.
Događaj u Vladinom Domu na Cetinju, koji se održava u petak 10. jula 2009. godine, s početkom u 10,00 sati, otvoren je za predstavnike medija, koji se mogu akreditovati na fax br. 020/246-779 i e-mail: mup.kabinet@cg.yu.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?