Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Crnogorska delegacija na bilateralnim sastancima sa pregovaračkim timom Ukrajine, u finalnoj fazi pristupanja Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO)

Objavljeno: 11.07.2009. 01:19 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Delegacija Vlade CG, koju predvodi Ministar za evropske integracije i Šef pregovaračkog tima Crne Gore Prof. dr. Gordana Djurović, boraviće u radnoj posjeti Kijevu od 14 - 15. jula 2009, u okviru koje će se realizovati druga runda bilateralnih pregovora sa predstavnicima pregovaračkog tima Ukrajine, u finalnoj fazi procesa pristupanja Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Pregovarački timovi Crne Gore i Ukrajine, na drugoj bilateralnoj rundi pregovora, razmatraće revidiranu Ponudu za robe i revidiranu Ponudu za usluge, u vezi sa novim zahtijevima Ukrajine, oko kojih treba da se postigne saglasnost, u okvirima crnogorskog zakonodavstva i strateškog pravca pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

U okviru programa radne posjete Kijevu, planirani su sastanci ministra Đurović sa potpredsjednikom za evropske integracije u Vladi Ukrajine Grigorijem Nemirjom i ministrom ekonomije Bogdanom Danilišinom.

Istorijat pregovora sa Ukrajinom: Nakon uspješno zaključenih bilateralnih pregovora u procesu pristupanja Crne Gore STO sa Evropskom unijom, Kinom, Švajcarskom, Norveškom, SAD, Brazilom, Kanadom i Japanom, na Interenet Portalu Sekretarijata STO, 12. decembra 2009. godine objavljena je crnogorska konsolidovana Ponuda za robe i za usluge, kada je i otpočeo tzv. verifikacioni period od 30 dana, što je trebalo da označi i formalno zaključenje procesa pristupanja Crne Gore STO. Tokom verifikacionog perioda crnogorskog aplikacionog paketa, Ukrajina je uputila zvaničan zahtjev za bilateralne pregovore sa Crnom Gorom o pristupanju STO, iako izmedju naše dvije zemlje nema značajnijeg obima spoljnotrgovinske razmjene. Međutim, Crna Gora, kao budući dio jedinstvenog tržišta EU, trgovinski je atraktivna za tu zemlju. U nastavku aktivnosti, Crna Gora je ostvarila intenzivnu komunikaciju sa Misijom Ukrajine u Ženevi, sa Ministarstvom ekonomije i Ministarstvom inostranih poslova u Kijevu, sa ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori, kao i sa Sekretarijatom STO-a. Nakon čitavog niza konsultacija i analiza ukrajinskih zahtjeva za daljom liberalizacijom tržišta roba i usluga, u Kijev je dostavljen crnogorski predlog za bilateralni sporazum, odnosno odgovor na ukrajinski zahtjev .

Prvi bilateralni pregovori sa Ukrajinom su održani 3. i 4. februara 2009.g., nakon čega su predstavnicima Ukrajine, dostavljene inovirane Ponude za robe i usluge. Od februara do juna tekuće godine razmijenjeno je više zahtijeva za dodatnu liberalizaciju crnogorskog tržišta i odgovora Crne Gore na dostavljene zahtijeve, čime je ostvaren određen progres u bilateralnim pregovorima. To je konačno rezultiralo zakazivanjem nove druge runde bilateralnih pregovora između Crne Gore i Ukrajine, za 14. i 15. jul 2009.godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?