Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Potpisivanje Sporazuma između vlada Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država o saradnji u oblasti sprječavanja širenja oružja za masovno uništenje i unapređivanja odbrambenih i vojnih odnosa

Objavljeno: 11.09.2009. 01:10 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Roderick W. Moore, potpisaće u petak 11. septembra 2009. godine Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, o saradnji u oblasti sprječavanja širenja oružja za masovno uništenje i unapređivanja odbrambenih i vojnih odnosa.

Ovaj sporazum, između ostalog, predviđa da Vlada SAD može pružati pomoć Crnoj Gori u suzbijanju širenja oružja za masovno uništenje i pripadajuće tehnologije, koji se ilegalno unose u Crnu Goru i iznose iz Crne Gore, kao i sprječavanju neovlašćenog transfera, uključujući tranzit i transport nuklearnog, biološkog, hemijskog ili radiološkog oružja, te pripadajućeg materijala, tehnologije i ekspertize.

Osnovna svrha Sporazuma je da inicira saradnju Crne Gore i SAD u okviru Međunarodnog programa borbe protiv širenja oružja za masovno uništenje. Ciljevi ovog programa su: jačanje sposobnosti pripadnika granične policije, carine i drugih službi za primjenu zakona u otkrivanju, sprečavanju, identifikovanju, istragama i drugim oblicima suprotstavljanja nelegalnom prometu oružja za masovno uništenje i s tim povezanih materijala, pomoć stalnom profesionalnom osposobljavanju granične policije, carine i drugih agencija za primjenu zakona i uspostavljanje dugoročnih i uzajamno korisnih profesionalnih veza između agencija Vlade SAD i odgovarajućih službi granične policije, carine i drugih agencija za primjenu zakona partnerskih država kao što je Crna Gora.

Potpisivanje sporazuma će se obaviti u svečanoj Sali Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave, s početkom u 09,00 sati, u prisustvu predstavnika medija, nakon čega će Brajović i Moore dati izjave za javnost o značaju potpisanog sporazuma.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?