Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Crnogorska delegacija, koju predvodi ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinosha, učestvovaće na Regionalnom sastanku "Peking plus 15" u Ženevi

Objavljeno: 30.10.2009. 20:41 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Crnogorska delegacija, koju predvodi ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinosha, učestvovaće 2. i 3. novembra 2009. godine u Ženevi, na Regionalnom sastanku "Peking plus 15", u organizaciji Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE).

Sastanak se organizuje u svrhu pripreme pregleda sprovođenja Pekinške platforme za akciju, 15 godina nakon njenog donošenja, i biće predstavljen na godišnjoj sjednici Komisije za status žena UN, u martu 2010. godine. Skup će biti održan na visokom nivou i okupiće predstavnike/ce relevantnih ministarstava država članica ECE regiona, međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i akademske zajednice.

Osnovni smisao Pekinške deklaracije je unapređivanje "ciljeva jednakosti, razvoja mira u korist svih žena u svijetu i u interesu čovječanstva u cjelini". Platforma za akciju bavi se prije svega otklanjanjem prepreka za ravnopravno učešće žena u ekonomskom, kulturnom i političkom odlučivanju, kao i ostvarivanjem jednakih prava žena i muškaraca u privatnom i javnom životu. U tom kontekstu, sastanak će biti posvećen pregledu regionalnog napretka u implementaciji Pekinške platforme za akciju, rodno senzitivnoj ekonomskoj politici u uslovima ekonomske i finansijske krize, rodnoj ravnopravnosti i korporativnom sektoru, kao i novim partnerstvima i mreži za rodnu ravnopravnost.

Ministar Dinosha će govoriti u tematskom dijelu sastanka "Regionalni pregled napretka u implementaciji Pekinške platforme za akciju".

Pored ministra Dinoše, u Delegaciji Crne Gore nalaze se i koordinatorka Odjeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava Irena Bošković i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore Nada Drobnjak.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?