Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brisel: Potpisan Memorandum o razumijevanju o učešću Crne Gore u Sedmom istraživačkom okvirnom programu EU (FP 7)

Objavljeno: 26.01.2008. 00:30 Autor: Naslovna strana
Danas su u Briselu Evropski komesar za nauku i istraživanje Janez Potočnik i Ambasador Slavica Milačić, Šef Stalne Misije pri EU potpisali Memorandum o razumijevanju o učešću Crne Gore u Sedmom istraživačkom okvirnom programu EU (FP 7), koji obuhvata period od 2007. do 2013. godine. Pridruženi status ovom Programu, omogućiće Crnoj Gori da na ravnopravnoj osnovi sa državama članica EU kandiduje projekte koji su namijenjeni podršci zajedničkim istraživačkim aktivnostima u velikom broju strateških oblasti, kao što su zdravstvo, poljoprivreda, biotehnologija, informacione i komunikacione tehnologije; energetika, nanotehnologije, materijali i nove tehnologije; životna sredina, održivi turizam, transport, i brojne druge. Ovaj sporazum otvara nove brojne mogućnosti, kako za učešće naučnika i istraživača iz Crne Gore u projektima EU, tako i za intenzivno uključivanje Crne Gore u Evropski istraživački prostor (ERA). Ovo svakako uključuje i povezivanje naučnika, univerziteta i kompanija sa partnerima širom Evrope. Takođe, i programe usmjerene na veću mobilnost istraživača, i specijalne programe za jačanje kapaciteta, posebno u oblasti istraživačke infrastrukture, malih i srednjih preduzeća i nauke.

Sedmi okvirni istraživački program je program EU sa najvećim budžetom, od oko 50 milijardi eura, i ima ključnu ulogu u stimulisanja održivog razvoja i konkurentnosti širom Evrope.

Izražavajući zadovoljstvo današnjim potpisivanje Memoranduma sa Crnom Gorom, komesar Potočnik je, pored ostalog, istakao da je to veoma pozitivan i važan korak ne samo za naučnu, već i političku budućnost Crne Gore. Puno učešće u ovom Programu približava Crnu Goru Evropskoj istraživačkoj oblasti i pomaže da se što bolje pripremi za članstvo u EU. Takođe, potencirao je i značaj otvaranja novih mogućnosti za povezivanje i razvoj saradnje Crne Gore sa regionalnim partnerima u suočavanju i rješavanju zajedničkih izazova.

Komesar Potočnik je pozdravio skoro usvajanje Strategije naučno-istraživačke djelatnosti Crne Gore u oblasti istraživanja, koja se bazira na određenim prioritetima EU u ovoj oblasti. U tom smislu, pozitivno je ocijenio predviđene mjere usmjerene na veće investiranje u istraživanja, jasno definisanje prioriteta i motivisanje mladih ljudi za bavljenje naukom.

Ambasador Milačić je ocijenila da je Sporazum još jedan ključan korak u približavanju Crne Gore EU. Takođe, važna potvrda značaja koji Vlada pridaje obrazovanju, inovacijama, istraživanju i tehnološkom razvoju u izgradnji društva zasnovanog na znanju. U tom smislu, ukazala na aktivnosti koje Vlade preduzima u tom pravcu, i posebno istakla važnost skorog usvajanja Strategije naučno-istraživačke djelatnosti, i njene usklađenosti sa prioritetima EU. Crna Gora ima velike evropske ambicije i težnje, koju su, vjerujem, na bazi svega onoga što smo do sada demonstrirali, čvrsto utemeljene, zaključila je ambasador Milačić.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?