Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana IX sjednica Upravnog odbora italijansko-crnogorske saradnje u oblasti zaštite životne sredine

Objavljeno: 11.02.2008. 20:30 Autor: Naslovna strana
Danas je održana IX sjednica Upravnog odbora italijansko-crnogorske saradnje u oblasti zaštite životne sredine, kojom je predsjedavao ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić. Bilateralna saradnja Crne Gore sa Italijom u toj oblasti realizuje se po osnovu Memoranduma o razumijevanju i saradanji, koji je potpisan 2004. godine i pratećih Aneksa.

Na sjednici je razmotreno niz pitanja vezanih za saradnju dvije države u oblasti zaštite životne sredine i to:
* Upostavljanje Nacionalnog ovlašćenog tijela (DNA) i realizacije CDM projekata u Crnoj Gori;
*Studija izvodljivosti za 4 CDM pilot projekta (male hidroelektrane Slano i Krupac, energija iz biomase-Berane iskorišćavanje metana sa gradske deponije Podgorica);
*Podrška učešću Cne Gore u MEDPOL programu;
*Model za korišćenje sredstava iz prihoda koji će se ostvariti uvođenjem eko-takse u skladu sa Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe o visini naknada, načinu obračuna i plaćanja naknada zbog zagađivanja životne sredine, koju je nedavno usvojila Vlada;
*Primjena UNEP-ovog modela solarno-termalnih sistema za dobijanje električne energije;
*Organizacija Regionalne konferencije o klimatskim promjenama u drugoj polovini 2008. godine;
*Tehnička podrška u monitoringu kvaliteta vazduha u Crnoj Gori;
*Podrška razvoju održivog turizma u Opštini Kolašin.

Posebno je naglašena uloga Nacionalnog savjeta za mehanizme čistog razvoja, preko koga se ispunjavaju potrebni uslovi za efikasnu realizaciju projekata čistog razvoja, uz finansijsku i tehničku podršku italijanske strane. Do sada realizovane aktivnosti na 4 pilot studije, pokazale su opravdanost i značaj tih projekata. S obzirom da Crna Gora svoj razvoj temelji na principima održivog razvoja, ti projekti će omogućiti da Crna Gora dobije status države, koja će biti prepoznata po efikasnosti primjene jednog od najznačajnijih mehanizama za impelmentaciju Kjoto protokola. Ako se ima u vidu intenzitet sunčevog zračenja u Crnoj Gori, korišćenje solarno-temalnih sistema bi omogućilo koriščenje značajnog obnovljivog izvora energije i dodatno doprinijelo redukciji emisija CO2. UNEP-ov predlog će biti dostavljen relevantnim nacionalnim institucijama na razmatranje, nakon čega će biti donijeta odluka o korišćenju tih sistema.

Organizacija Regionalne konferencije o klimatskim promjenama pružiće priliku Crnoj Gori da kao zemlja domaćin afirmiše sopstveni model održivog razvoja i inicira partnerstva koja će doprinijeti većoj efikasnosti u sprovođenju ustavnog određenja o Crnoj Gori kao ekološkoj državi.

Tehnička i ekspertska podrška italijanskih institucija za uključivanje Crne Gore u MEDPOL program (Program kontrole zagađenja mora), omogućiće unapređenje kapaciteta crnogorskih institucija u sprovođenje sveobuhvatnog monitoringa mora i obalnog područja Crne Gore, kao ključnog preduslova održivog razvoja i upspješnog sprovođenja integralnog uprvaljanja tim područjem.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?