Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: U Njujorku održana prezentacija Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore

Objavljeno: 16.05.2008. 23:15 Autor: Naslovna strana
U Njujorku je, tokom trajanja XVI zasjedanja Komisije za održivi razvoj Ujedinjenih nacija, održana prezentacija Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore. Prezentaciju je organizovalo Odjeljenje za pitanja ekonomskog i društvenog razvoja UN.
Ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić naveo je pozitivne rezultate ostvarene tokom prve godine implementacije Strategije i ukazao na značajne izazove koji su pred Crnom Gorom u stvaranju uslova za efikasno sprovođenje mjera definisanih u prioritetnim oblastima za djelovanje u Akcionom planu strategije.
O značaju procesa izrade i implementacije Nacionalne strategije, u kontekstu sprovođenja Mediteranske strategije održivog razvoja i jačanja regionalne saradnje u regionu Jugoistočne Evrope, govorili su koordinator UNEP/MAP-a Paul Mifsud i predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja Slovenije Dragica Iskrenovič, u svojstvu predsjedavajućeg EU. Prezentacija je bila prilika da se sagledaju mogućnosti izgradnje partnerstava na međunarodnom nivou.
U nastavku učešća na XVI zasjedanju Komisije za održivi razvoj UN, koje se danas završava u Njujorku, ministar Nenezić imao je susrete od značaja za unaprjeđivanje politike i institucionalnog okvira u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja. Od posebnog značaja bili su razgovori sa podsekretarom UN za pitanja ekonomskog i društvenog razvoja Ša Zukangom, izvršnim direktorom Programa za zaštitu životne sredine UN (UNEP-a) Achimom Steinerom, pomoćnikom generalnog sekretara i direktorom UNDP-a za SEE i CIS Kori Udovički, predsjednikom Rockfeller Brothers Fondacije Stivenom Heintzom, te sa delagacijama Irske, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Sa predstavnicima UN agencija, međunarodnih finansijskih i drugih institucija iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, iskazana je spremnost da se pruži snažna podrška Crnoj Gori u unaprjeđivanju ukupnog institucionalnog i zakonodavnog okvira. Posebno u pogledu strateškog planiranja, unaprjeđenja sistema za monitoring i izvještavanje, sa osvrtom na sinergiju u djelovanju u kontekstu sprovođenja politike UN komisije za održivi razvoj i implementacije multulateralnih sporazuma sa reformama koje se sprovode u okviru procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?