Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: U Ljubljani će 12. juna biti potpisano Pismo o namjerama između sedam država Zapadnog Balkana i Vlade Crne Gore, o uspostavljanju Regionalne škole za državnu upravu (ReSPA)

Objavljeno: 11.06.2008. 19:13 Autor: Naslovna strana
Na poziv generalnog direktora Direktorata za evropske poslove i bilateralnu saradnju MIP-a Slovenije Bogdana Benka, u Ljubljani će 12. juna 2008. godine biti potpisano Pismo o namjerama između sedam država Zapadnog Balkana i Crne Gore, u vezi sa uspostavljanjem Regionalne škole za državnu upravu. Pismo će biti potpisano u prisustvu zamjenika direktora Generalnog direktorata za proširenje Jana Truszczynskog.

U ime Crne Gore, Pismo će potpisati direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković, čime se nastavlja proces institucionalizacije prve međunarodne organizacije sa evropskim predznakom u Crnoj Gori.

Cilj ReSPA/e je razvoj regionalne saradnje na izgrađivanju državne uprave, jačanju administrativnh kapaciteta i razvoju ljudskih resursa u skladu sa principima evropskog administrativnog prostora, kroz profesionalno usavršavanje državnih službenika/ namještenika regiona, prema zahtjevima i potrebama iskazanim od svih sedam zemalja članica.

Podsjećamo da je u junu 2003. Savjet ministara EU usvojio Solunski program za Zapadni Balkan u susret evropskim integracijama, kojim je podržano stvaranje Regionalnog mehanizma za obuku i edukaciju državnih službenika. Nakon toga, 2 maja 2006. godine u Briselu je, u prisustvu predstavnika Evropske komisije, potpisan Protokol o saradnji na stvaranju Regionalne škole za državnu upravu (ReSPA). Protokol su potpisali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Republike Srbije i UNMIK u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

ReSPA se trenutno nalazi u fazi institucionalizacije, sa sjedištem u Danilovgradu. Potpisivanje Pisma o namjerama predstavlja neophodan korak u pripremi za potpisivanje Međunarodnog sporazuma o Regionalnoj školi za državnu upravu, nakon čega slijedi njegova ratifiikacija, kako bi stupio na snagu prije kraja 2008. godine, a škola počela sa radom 01. 01. 2009. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?