Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kijev: Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović učestvovao na Osmoj Konferenciji Savjeta Evrope za evropske ministre nadležne za pitanje migracija

Objavljeno: 04.09.2008. 22:25 Autor: Naslovna strana
Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović učestvovao je danas u Kijevu na Osmoj Konferenciji Savjeta Evrope za evropske ministre nadležne za pitanje migracija. Konferencija je odražana u cilju sveobuhvatne razmjene mišljenja, unapređenja dijaloga i saradnje među zemljama članicama Savjeta Evrope i uspostavljanja integralnog pristupa u rješavanju aktuelnih i budućih pitanja u oblasti migracija.

U svom obraćanju učesnicima Konferencije, crnogorski ministar je istakao da je Crna Gora za dvije godine, od kada je postala nezavisna država i samostalno se bavi pitanjem migracija, u toj oblasti uradila puno. Posebno je naglasio značaj Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom zaključen u septembru 2007, te Sporazuma o readmisiji (vraćanju i prihvatu) lica koja bez dozvole borave na teritoriji EU i Sporazuma o olakšanom postupku za izdavanje viza. Ministar Kalamperović je istakao da Crna Gora u potpunosti izvršava preuzete multilateralne i bilateralne obaveze, dakle i one preuzete tim sporazumima. U tom cilju, u Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave formirana je Kancelarija za migracije, a uz pomoć Medjunarodne organizacije za migracije - IOM, po prvi put je urađen i migracioni profil, koji sadrži najvažnije informacije za razvoj praktičnih i konkretnih mjera za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija, što je dobar osnov za izradu budućih migracionih profila Crne Gore. On je takođe izrazio uvjerenje da će u saradnji sa tom organizacijom uskoro biti uradjena i prva Strategija za upravljanje migracijama Crne Gore.

Ministar Kalamperović je takođe iznio podatke da u Crnoj Gori trenutno boravi 3.845 stranaca sa privremenim boravkom i 413 stranaca sa stalnim boravkom i da su u toku 2008. godine nadležni organi izdali 553 radne dozvole za strance, što svjedoči o primjetnom trendu nedostatka radne snage u Crnoj Gori, posebno u turizmu i gradjevinarstvu. Zaključujući izlaganje, ministar je izrazio uvjerenje da područje Zapadnog Balkana uskoro neće biti samo područje emigracije u Evropsku uniju, SAD i ostale razvijene zemlje, već i mjesto gdje će sve više ljudi dolaziti da živi i radi, što treba uzeti u obzir prilikom izrade budućih migracionih profila.

Na kraju Konferencije usvojena je Zajednička deklaracija zemalja Savjeta Evrope, kao i Akcioni plan za razvoj efikasne politike kojom će se odgovoriti na aktuelne i buduće izazove u oblasti migracija.

Ministar Kalamperović sa saradnicima danas je, takođe, održao i bilateralni sastanak sa domaćinom Konferencije, ministrom unutrašnjih poslova Ukrajine Jurijem Lucenkom, na kome je istakao napor i značaj koji Crna Gora pridaje međunarodnoj saradnji, bezbijednosti i očuvanju političke stabilnosti. Sagovornici su se složili da je pitanje bezbjednosti danas nedjeljivo, te da je zato neophodno razmjenjivati informacije i izgradjivati medjusobno povjerenje. U skladu s tim, dogovoreni su osnovni pravci budućih odnosa i potpisivanje Memoranduma o saradnji Ministartva unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine. Ministar Kalamperović je na sastanku uputio poziv ministru Lucenku da uskoro posjeti Crnu Goru, koji je on sa zadovoljstvom prihvatio.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?