Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja

Objavljeno: 10.09.2008. 22:45 Autor: Naslovna strana
Tužbeni zahtjev koji je većinski vlasnik Kombinata aluminijuma AD Podgorica i Rudnika boksita AD Nikšić kompanija CEAC Holdings Limited u arbitražnom postupku pred arbitražnim sudom u Frankfurtu podnio protiv države Crne Gore, Vlade Crne Gore i prodavaca akcija - Fonda za razvoj, Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje, je NEOSNOVAN. Pored toga, apsurdan je i sam iznos tužbenog zahtjeva koji prelazi 300 miliona eura ako se ima u vidu da je Kupac za akcije KAP-a platio 48,5 miliona eura i akcije Rudnika boksita 6 miliona eura a ugovorom je definisano da eventualni zahtjev za naknadu štete ne može preći iznos od 100% kupoprodajne cijene.

Tužbeni zahtjev zasnovan je na optužbama da, prilikom privatizacije, Kupcu nije prikazano realno stanje i vrijednost imovine KAP-a, njegovih prerađivačkih fabrika i Rudnika boksita, te da je doveden u zabludu, jer je država prilikom privatizacije ovih kompanija namjerno prikrila činjenično stanje obje kompanije. Osporava se procjena KAP-a koju je 2003 godine (prije privatizacije), u skladu sa standardima u računovodstvenoj politici koji su bili na snazi u tom periodu, obavio Institut računovođa i revizora Crne Gore. Potom, osporavaju se i revizorski izvještaji za 2004 godinu za KAP i RB koju je uradio njihov tadašnji zvanični revizor KMPG, takođe u skladu sa računovodstvenim standardima. Osporava se način i metodologija knjiženja radnog kapitala, zaliha itd.

Imajući u vidu da je računovodstvena politika kompanije vođena u skladu sa zakonskim propisima I standardima, koji su u tom periodu bili na snazi u Crnoj Gori, smatramo da neće biti teško isto dokazati u arbitražnom postupku.
Dalje, neprihvatljiv je dio potraživanja, koji se odnosi na štetu koju je KAP pretrpio zbog nepoštovanja propisa iz oblasti ekologije u periodu prije prvatizacije, jer KAP nakon privatizacije,po tom osnovu nije imao nikakvu štetu.

Podsjećamo javnost da je proces privatizacije KAP-a i Rudnika boksita obavljen na javan i transparentan način, u skladu sa svim međunarodnim standardima i uz učešće renomiranih međunarodnih institucija kao što je EBRD uz čiju kreditnu podršku i pravila je izabran savjetnik za privatizaciju, konzorcijum BNP Paribas u čijem sastavu su bile kompanije CRU, London -za investicije, URS,London - za zaštitu životne sredine,BC Excel, Beograd za računovodstvo i reviziju i IKRP Rokas & Partners, Atina za pravna pitanja. Savjetnik je obavio pravnu,finansijsku, komercijalnu due diligence i due diligence analizu koja se odnosi na stanje životne sredine, pripremio tendersku dokumentaciju I sproveo tendersku proceduru.

Priprema tendera, koja je prethodila objavi javnog poziva za prodaju akcija, podrazumijevala je izradu strategije privatizacije koja je bila nekoliko nedjelja predmet javne rasprave i koja je obuhvatila ključna pitanja privatizacije KAP-a, naše ciljeve kroz privatizaciju i predočila probleme i slabosti u poslovanju KAP-a: potrebu za investicijama, pokratenjem proizvodnje u prerađivačkim kapacitetima, iznose dugova, socijalna pitanja, dugove prema glavnim kreditorima, rješavanje pitanja ekologije itd..kao i krajnji cilj države da kroz privatizaciju obezbijedi partnera koji će osigurati opstanak KAP-a i uz investiciona ulaganja njegovo dalje funkcionisanje.

Takođe, tenderska procedura podrazumijevala je formiranje sobe sa podacima koja je sadržala sva dokumenta vezano za poslovanje KAP-a: finansijske,pravne,komercijalne i druge izvještaje koji su rađeni u periodu prije privatizacije, revizorske izvještaje, komercijalnu, pravnu i ostalu dokumentaciju.Soba sa podacima je svim učesnicima na tenderu (ne samo Kupcu) poslužila za detaljnu analizu i uvid u cjelokupno poslovanje kompanije, uključujući i njene obaveze.

Tokom trajanja tenderskog procesa (septembar 2004 godine-januar 2005 kao i u periodu između potpisivanja ugovora (jul 2005 godine) do zaključenja transakcije -30.novembar 2005 godine) za KAP I period januar 2005 -30.novembar 2005 za RB. predstvanici Kupca tj.njihovi eksperti su boravili u KAP-u i RB i analizirali stanje ovih kompanija. Čak im je u periodu između potpisivanja ugovora i zaključenja transakcije (5 mjeseci) bila data mogućnost da ponovo izvrše kompletnu analizu kompanije i ukoliko pronađu stanje drugačije u odnosu na ono koje im je prikazano tokom trajanja tendera da odustanu od zaključenja transakcije bez ikakvih posledica. Navedeno ukazuje da je Kupac bio upoznat sa pravim stanjem u kompaniji i da su naknadna potraživanja neosnovana.

Imajući u vidu da su KAP i Rudnik boksita značajne crnogorske kompanije i u periodu nakon privatizacije, sa novim vlasnicima, nastavljena je saradnja u vezi tekućih pitanja iz poslovanja i praćenja realizacije obaveza iz kupoprodajnih ugovora. Država je ispunila svoje obaveze po kupoprodajnim ugovorima, osim obavezu koja se odnosi na otklanjanje opasnog otpada sa deponije otpada u KAP-u zato što još nije usvojen DUP industrijske zone KAP-a (postupak je u toku) i uvijek gdje je bila u mogućnosti, Vlada je izlazila u susret novim vlasnicima u cilju uspješnijeg poslovanja kompanija.Oko svih pitanja postignut je dogovor sem oko pitanja cijene i načina isporuke električne energije gdje nije bilo mogućnosti za bilo kakvo mijenjanje kupoprodajnog ugovora što bi podrazumijevalo i izmjenu komercijalnog ugovora sa EPCG.

Ugovor KAP-a sa EPCG, koji važi do 2010. godine, predviđa da prve tri godine fabrika dobija dvije trećine, a posljednje dvije godine polovinu potrebne električne energije po subvencioniranim cijenama. Cijena struje koju KAP plaća EPCG je značajno veća nego što je bila prije privatizacije i dijelom zavisi od cijena na svjetskim berzama.

Imajući u vidu da se novi vlasnik nekoliko puta obraćao sa zahtjevom za pregovore o ovom pitanju,smatramo da tužbeni zahtjev predstavlja svojevrstan pritisak na Vladu kako bi postigao povoljniji dogovor oko isporuke i cijene električne energije .

Iako smatramo da tužbeni zahtjev nije osnovan, što ćemo dokazati u odgovoru na tužbu u arbitražnoj proceduri i u rokovima koje je odredilo arbitražno vijeće u Frankfurtu, prema istom smo se odgovorno ponijeli i angažovali pravne eksperte iz Njemačke i Atine koji će nam uz naše stručnjake (predstavnici: Vlade,Ministarstva za ekonomski razvoj, Ministarstva finansija,Ministarstva turizma i zaštite životne sredine,državnih fondova) i eksperte iz oblasti računovodstva,revizije i zaštite životne sredine pomoći da dokumentujemo i dokažemo da tužbeni zahtjev nema osnova.


Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?