Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brisel: Održan prvi sastanak Privremenog pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku

Objavljeno: 24.10.2008. 23:42 Autor: Naslovna strana
Danas je u Briselu održan prvi sastanak Privremenog pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku, kao zajedničkog tijela Vlade Crne Gore i Evropske Komisije, i četvrti sastanak Unaprijeđenog stalnog dijaloga u toj oblasti. Sastanak su u ime Evropske komisije otvorili direktor Generalnog direktorata za ekonomska i finansijska pitanja i kopredsjedavajući Odborom Antonio De Lecea, i šef odjeljenja za Crnu Goru iz Direktorata za proširenje Tereza Sobjeski, a u ime Crne Gore pomoćnik ministra finansija i rukovodilac Grupe za evropske integracije za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku i kopredsjedavajući Odborom Milorad Katnić i sekretar Sekretarijata za evropske integracije Ana Vukadinović.

Pored razmatranja napretka koji je Crna Gora ostvarila tokom prethodne godine, sastanak je bio prilika, kako je istakao gospodin De Lecea, da se razmijene i mišljenja o aktuelnoj finansijskoj situaciji u EU i u Crnoj Gori.

Pomoćnik ministra Milorad Katnić je naglasio da je finansijska situacija u Crnoj Gori stabilna i da Vlada, u komunikaciji sa Centralnom bankom i drugim subjektima na finansijskom tržištu, redovno i pažljivo prati zbivanja u vezi sa globalnom finansijskom krizom i preduzima mjere koje će preventivno uticati na obezbjeđenje visokog nivoa stabilnosti i sigurnosti na finansijskom tržištu Crne Gore.

Pored Zakona o mjerama za zaštitu bankarskog sistema, koji prati najefikasniju regulativu koju su usvojile zemlje članice EU, na sastanku su razmatrane i informacije o setu drugih mjera, prvenstveno fiskalnih, koji će obezbijediti nastavak intezivnog ekonomskog rasta Crne Gore i dugoročnu stabilnost i konkurentnost njene ekonomije. On je, takođe, istakao da će se i dalje pažljivo pratiti i analizirati situacija na globalnom finansijskom tržištu, kako bi, ako bude potrebno, Vlada Crne Gore na vrijeme reagovala da preduprijedi negativne efekte po privredu i građane.

Na današnjem sastanku Pododbora zaključeno je da je Crna Gora postigla značajan napredak na polju javnih finansija, finansijskog tržišta, makroekonomske stabilnosti i njenih potencijalnih rizika, javne unutrašnje finansijske kontrole, kretanja kapitala, saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama i statistike.

Izlagači na današnjem sastanku su bili predstavnici Ministarstva finansija, Centralne banke Crne Gore, MONSTAT-a, Državne revizorske institucije, Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, Agencije za nadzor osiguranja, Komisije za hartije od vrijednosti i Sekretarijata za evropske integracije, dok su ispred Evropske komisije učestvovali predstavnici nadležnih generalnih direktorata za proširenje, za ekonomska i finansijska pitanja, za budžet, za tržište i za statistiku.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?