Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

London: Pet finalista na takmičenju za najbolje plansko rješenje: Velika Plaža, održivi turistički kompleks na primorju, predstavili žiriju svoja rješenja za taj projekat

Objavljeno: 11.11.2008. 00:09 Autor: Naslovna strana
Pet finalista na takmičenju za najbolje plansko rješenje: Velika Plaža, održivi turistički kompleks na primorju, predstavili su danas žiriju svoja rješenja za taj projekat, u okviru World Travel Market-a koji se održava od 10-13. novembra u Londonu. Kompanije koje su prezentirale rješenja su: Van Den Oever Zaaijer &Partners Holandija; Crawford Architects SAD; PRP Architects UK; Archipelagos/Aedas Team SAD i SSSCCM+PM Italija.

Žiri u sastavu: ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović; ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić; gradonačelnik Opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga; potpredsjednik za razvoj i menadžment projekta Marriott Vacation Club (MVC) Miguel Ruano; predsjednik Urban Land Instituta Bill Kistler, arhitekta partner u Architecture & Urban Systems Josep Acebillo koji je radio na pripremi Barselone za Olimpijske igre i predsjednik kompanije Smart Futures iz Velike Britanije specijalizovane za za oblast održivog razvoja, ekonomskog razvoja i investicione strategije u državnom i u privatnom sektoru Charlie Hughes, konstatovao je da pet izabranih planskih rješenja za Veliku Plažu zadovoljavaju visoko postavljene standarde žirija u oblasti planiranja i arhitekture.

Rješenja su birana tako da se u najvećoj mogućoj mjeri poklapaju sa vizijom Vlade Crne Gore, koja uključuje inovacije u oblasti građevinarstva, turizma i energetske efikasnosti, a sve sa predznakom zaštite životne sredine i održivog razvoja. Velika plaža će biti uzor turističkog centra i naselja na primorju visoke kategorije sa nizom raznovrsnih namjena i zajedničkih objekata. Imajući u vidu veličinu, predviđeno je postojanje nekoliko cjelina, od kojih će svaka biti na poseban način specifična i privlačna, ali sve će biti povezane zajedničkim planom i projektantskim okvirom. Kroz sve aspekte izgradnje i uređenja, od faze izrade planova do stvarnog korišćenja i dugoročnog upravljanja, provijavaće koncept ekološke, ekonomske i društveno-kulturne održivosti. U skladu s tim, ponude su morale obuhvatiti barem jednu krupnu zonu izgradnje srednje do visoke gustine turističkog smještaja, kojim će se jasno ilustrovati osnovni koncept održivosti - rekao je ministar Gvozdenović .

Pobjednik konkursa će biti proglašen na pres konferenciji koja će se održati u utorak, 11. novembra na WTM-u.

Od pet projektantskih kompanija, dvije će biti odabrane za specijalnu pohvalu, dvije će zauzeti drugo i treće mjesto, a jedna će biti imenovana za pobjednika. Pobjedniku će pripasti 50.000 eura, drugo i trećeplasiranim po 20.000 eura, a dobitnici specijalnih pohvala će dobiti po 10.000 eura. Pored navedenog, pet finalista će dobiti mogućnost da izlaže u Kanu od 2 - 4 decembra na MIPIM horizons, jednom od najvećih sajmova nekretnina na svijetu na kome će, kao jedan od izlagača, učestvovati i Ministarstvo za ekonomski razvoj Crne Gore.
Ministarstvo za ekononomski razvoj, u junu ove godine, raspisalo je konkurs za najbolje plansko rješenje Velike plaže, potencijalno najveće green field investicije u Crnoj Gori. Nakon pretkvalifikacija tj. selekcije deset kompanija (od preko dvadeset prijavljenih) koje su ispunile kriterijume za prolazak u dalju fazu takmičenja, izabrani su dobili priliku da posjete 13km dugu Veliku plažu i u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva dobiju bazne informacije o viziji Vlade Crne Gore u odnosu na taj projekat, jedinstven u Evropi. Oni su svoje ponude dostavili zaključno sa 15. oktobrom, nakon čega je 27. oktobra međunarodni žiri sastavljen od eksperata i poznavalaca te oblasti odlučio kojih će pet kompanija nastaviti takmičenje i predstaviti se i na WTM-u.

WTM se organizuje svake godine i predstavlja jedinstvenu priliku u globalnoj turističkoj i putnoj industriji za susrete, networking i pregovaranje, na kojoj će ove godine prisustvovati rekordnih 48 hiljada profesionalaca iz oblasti turizma.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?