Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Izabran pobjednik na konkursu za najbolje plansko rješenje - Velika Plaža, održivi turistički kompleks na primorju

Objavljeno: 12.11.2008. 01:47 Autor: Naslovna strana
Na konkursu za najbolje plansko rješenje Velika Plaža, održivi turistički kompleks na primorju, pobijedio projekat Van Den Oever Zaaijer & Partners iz Holandije, objavljeno je danas na pres konferenciji koja je održana u okviru World Travel Market, u Londonu. Drugo mjesto osvojila je kompanija PRP Architects iz Velike Britanije, a treće je dodijeljeno Crawford Architects iz SAD-a, dok su specijalne pohvale dodijeljene Archipelagos/Aedas Team iz SAD-a i SSSCCM+PM iz Italije.

Veoma nam je drago što smo pobijedili na konkursu. To je bio veliki izazov za nas ne samo zbog izuzetnosti prostora, već i zbog toga što su kriterijumi održivosti bili veoma visoko postavljeni, a istovremeno nijesmo željeli da se izgubi autentičnost Ulcinja i Velike plaže. Bili smo tamo i otkrili dijamant koji smo mi pokušali da oblikujemo kroz naše plansko rješenje. Ovo je veliki projekat i zahtjeva puno vremena za razradu i jako smo radosni mogućom saradnjom sa crnogorskim arhitektama, rekao je Kris Zviers iz kompanije Van Den Oever Zaaijer &Partners, koja je osvojila prvo mjesto.

Predsjednik žirija Čarli Hjuz je naglasio da je je pobjednički projekat veliki i atraktivan i da privlači pažnju istaknutih planera i arhitekata iz regiona i Evrope. Rezultat konkursa su 5 visokokvalitetnih ponuda, koje su bile veoma različite i koje će svakako koristiti ne samo za projekat Velike plaže, već i za druge krupne projekte koji će se realizovati u Crnoj Gori u narednih 5 do 10 godina. Projekat Velike plaže pravi je dokaz da crnogorska Vlada ne samo da priča o održivom razvoju, već želi da Crna Gora postane prepoznaljiva i potpuno drugačiija od ostalih zemalja, kazao je Hjuz.

Pobjedniku konkursa za najbolje plansko rješenje pripašće 50.000 eura, drugo i trećeplasiranim po 20.000 eura, a dobitnici specijalnih pohvala će dobiti po 10.000 eura.
Žiri je radio u sastavu: ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović; ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić; gradonačelnik Opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga; potpredsjednik za razvoj i menadžment projekata Marriott Vacation Club (MVC) Miguel Ruano; predsjednik Urban Land Instituta Bill Kistler; arhitekta partner u Architecture & Urban Systems Josep Acebillo, koji je radio na pripremi Barselone za Olimpijske igre i Čarli Hjuz, predsjednik kompanije Smart Futures iz Velike Britanije, specijalizovane za oblast održivog razvoja, ekonomskog razvoja i investicione strategije kako u državnom, tako i u privatnom sektoru.

Pored nagrada, svih pet finalista će dobiti mogućnost da izlažu od 2 - 4. decembra u Kanu na MIPIM horizons, jednom od najvećih sajmova nekretnina na svijetu na kome će, kao jedan od izlagača, učestvovati i Ministarstvo za ekonomski razvoj Crne Gore.

Ministarstvo za ekononomski razvoj je, u junu ove godine, raspisalo konkurs za najbolje plansko rješenje Velike plaže, potencijalno najveće green field investicije u Crnoj Gori. Nakon pretkvalifikacija tj. selekcije deset kompanija (od preko dvadeset prijavljenih) koje su ispunile kriterijume za prolazak u dalju fazu takmičenja, izabrani su dobili priliku da

posjete 13km dugu Veliku plažu i u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva dobiju bazne informacije o viziji Vlade Crne Gore u odnosu na taj projekat, jedinstven u Evropi. Oni su svoje ponude dostavili zaključno sa 15. oktobrom, nakon čega je 27. oktobra međunarodni žiri sastavljen od eksperata i poznavalaca ove oblasti odlučio kojih će pet kompanija nastaviti takmičenje i predtaviti se i na WTM-u.

WTM se organizuje svake godine i predstavlja jedinstvenu priliku u globalnoj turističkoj i putnoj industriji za susrete, networking i pregovaranje, na kojoj će ove godine prisustvovati rekordnih 48 hiljada profesionalaca iz oblasti turizma.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?