Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan seminar za novinare i preduzetnike pod nazivom Pravila i procedure državne pomoći

Objavljeno: 20.11.2008. 22:51 Autor: Naslovna strana
Danas je održan seminar za novinare i preduzetnike pod nazivom Pravila i procedure državne pomoći, koji su organizovali TRIM MNE (projekat Evropske unije kojim upravlja Delegacija Evropske komisije u Crnoj Gori, a implementira GTZ) i Ministarstvo finansija Crne Gore, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore.

Rukovodilac komponente Konkurencija i državna pomoć na TRIM MNE projektu Hans Peter Vennemann, govorio je o istorijskom razvoju pravila za državnu pomoć, naglašavajući značaj državne pomoći uopšte. On se u svom izlaganju osvrnuo na članove Sporazuma o stabillizaciji i pridruživanju, koji se direktno odnose na konkurenciju i državnu pomoć.

TRIM MNE evropski ekspert sa praktičnim iskustvom u implementaciji evropskih direktiva iz oblasti državne pomoći Lea Lekočević, govorila je o konceptima državne pomoći i obavezama usaglašenosti, uz osvrt na definiciju državne pomoći i uslove koji moraju biti ispunjeni, da bi se pomoć smatrala državnom. Ona je predstavnike medija i preduzetnike upoznala sa potencijalnim korisnicima državne pomoći i njenom uticaju na tržišnu konkurenciju, pojašnjavajući šta je šema državne pomoći, a šta individualna pomoć. Gospođa Lekočević je, takođe, govorila o načinima kontrole državne pomoći, upoređujući kontrolu u zemljama Evropske unije i u Crnoj Gori.

Na seminaru je bilo riječi i o instrumentima državne pomoći, horizontalnim, sektorskim i regionalnim ciljevima, prijavi-notifikaciji državne pomoći, kao i o nezakonitoj državnoj pomoći i procedurama koje u tom slučaju pokreće Evropska Komisija.
Na seminaru je konstatovano da postoji sva neophodna regulativa za sprovođenje postupka državne pomoći u Crnoj Gori Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju član. 73 (iii) I Protokol 5, Zakon o kontroli državne podrške i pomoći i druga regulative, koja se odnosi na kriterijume dodjele pomoći, postupku podnošenja i sadržaju potrebne dokumentacije i dr.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?