Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor direktora Uprave policije Veselina Veljovića na svečanom otvaranju Forenzičkog centra Uprave policije u Danilovgradu

Objavljeno: 16.12.2008. 18:09 Autor: Naslovna strana
G O V O R
direktora Uprave policije povodom svečanog otvaranja Forenzičkog centra 16.12.2008.godine u Danilovgradu


Gospodine predsjedniče,
Vaše ekselencije,
Poštovane dame i gospodo,
Uvaženi gosti,

Posebno mi je zadovoljstvo i čast da Vas pozdravim u trenutku kada napori Uprave policije, uz podršku relevantnih domaćih i medjunarodnih subjekata, daju konkretne rezultate na poboljšanju uslova rada i jačanju kapaciteta crnogorske policije.

Otvaranje Forenzičkog centra bez sumnje predstavlja istorijski trenutak za policiju Crne Gore u njenim reformskim nastojanjima, osvajanju i primjeni savremenih operativno tehničkih, istražnih metoda i standarda u procesu bezbjednosnih integracija.

Vlada Crne Gore i Uprava policije su kroz viziju razvoja prepoznali potrebu i značaj Forenzičkog centra u cilju jačanja stabilnog bezbjednosnog ambijenta, vladavine prava, prihvatanja i razvijanja vrijednosti demokratskog društva.

Početnu ideju i profesionalni izazov, odgovorno smo realizovali i u segmentu forenzike dostigli standarde savremenih policijskih organizacija.

Projekat izgradnje i opremanja Forenzičkog centra započet je u periodu zajedničke države, a okončan u nezavisnoj i suverenoj Crnoj Gori, za njen prosperitet, svijetlu budućnost i vječno trajanje.

Objekat, ukupne površine oko 3.500 m2, projektovan je u skladu sa pozitivnim evropskim standardima.

Za izgradnju, opremanje i edukaciju službenika, utrošeno je oko 6,5 miliona eura, a Vlada Crne Gore je obezbijedila oko četiri miliona eura ukupne investicije.

Vlada Sjedinjenih američkih država je donirala oko 540,000 dolara, Vlada Kraljevine Norveške oko 480,000 eura, dok je Vlada Kraljevine Švedske snosila troškove realizacije projekta, kroz njegovu izradu, nabavku opreme i angažovanje eksperata.

Gradjevinske radove je izvela renomirana firma Alpina iz Austrije, koja je taj posao dobila na medjunarodnom tenderu, raspisanom preko Evropske agencije za rekonstrukciju.

Značajna materijalna sredstva u iznosu od oko 1.270,000,00 eura, za troškove izgradnje, obezbijedila je Evropska agencija za rekonstrukciju.

Uporedo sa tim aktivnostima, uz podršku Švedskog policijskog borda, realizovan je i Projekat unapredjenja kapaciteta lokalnih jedinica za obradu lica mjesta, čiji su troškovi realizacije iznosili oko 1.300,000,00 eura.

Odgovoran odnos, profesionalno angažovanje i razumijevanje za izgradnju i opremanje Forenzičkog centra, nesumnjivo predstavlja primjer kvalitetne saradnje Vlade Crne Gore, Evropske agencije za rekonstrukciju, OSCE-a, ICITAP-a, ekspertskih timova, država donatora i izvodjača radova.

Izražavam zahvalnost za razumijevanje, neophodnu pomoć i podršku u svim fazama realizacije projekta, izgradnje i opremanja Forenzičkog centra.

Koristim priliku da se zahvalim i ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srbije, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Slovenije, Savezne Republike Njemačke i bezbjednosnim službama Sjedinjenih američkih država, koji su do sada realizovali ove poslove za naše potrebe.

Forenzički centar je jedina ustanova ovog tipa u Crnoj Gori.

Ideja nam je da, obzirom na raspoloživu opremu, sredstva i kadrovski potencijal, Forenzički centar postane regionalni centar za obavljanje ovih poslova.

Kadrovski i tehnički je osposobljen da obavlja poslove iz oblasti balističkog, daktiloskopskog, grafološkog, mehanoskopskog, hemijskog i fiziko - hemijskog istraživanja i vještačenja.

Pored toga, u Centru za forenziku će se raditi analize uzoraka kod požara, eksplozija i havarija i audio video i fotodigitalne obrade, a organizovane su i specijalizovane ekipe za vršenje uvidjaja kod najtežih krivičnih djela.

Po prvi put u Crnoj Gori su uvedena:

- biološka ispitivanja, odnosno DNK analize, kao jedno od najsavremenijih dokaznih sredstava u radu forenzičke policije.

- organizovani su i poslovi forenzičke analitike i obezbjedjenja dokaznog materijala, sa kojom se analiziraju rezultati vještačenja i na utvrdjen način obavlja distribucija dokaznog materijala.

DNK laboratorija je uradjena po medjunarodnim standardima i uz konsultantske usluge stručnjaka Evropske mreže forenzičkih naučnih instituta.

Sledeći korak u ovoj oblasti je punopravno članstvo u ovoj organizaciji, kao i intenziviranje profesionalne saradnje sa forenzičkim policijama drugih država na unapredjenju metoda rada i razmjeni DNK baza podataka.

Jasno je da je otvaranjem Forenzičkog centra i medjunarodnom saradnjom u ovoj oblasti, pored kvalitetnog i savremenog djelovanja na istraživanju, vještačenju i dokumentovanju, učinjen značajan korak na sužavanju prostora organizovanom i drugim oblicima kriminala.

Uvjeren sam da je otvaranje Forenzičkog centra, značajan korak na jačanju ukupnih kapaciteta crnogorske policije i da će imati nemjerljiv doprinos na efikasnoj realizaciji bezbjednosnih poslova i zadataka.

Cijeneći ljudske resurse, kao najbitniju komponentu, svakodnevno ulažemo napore na kvalitetnoj i savremenoj edukaciji policijskih službenika u cilju podizanja nivoa bezbjednosti i sprovodjenja normativnih propisa iz svoje nadležnosti.

Dinamika reformskog procesa, realizacija projekata, stručno osposobljavanje i usavršavanje i ostvareni rezultati, crnogorsku policiju svrstavaju u red organizacija koje imaju karakteristike pouzdanog partnera u rješavanju najsloženijih bezbjednosnih rizika i opasnosti.

To potvrdjuje niz akcija i operacija, realizovanih u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost, tužilačkom organizacijom i drugim subjektima koji djeluju u sistemu bezbjednosti.

Medjunarodna policijska saradnja je jedan od naših prioriteta.

Sa policijama i bezbjednosnim službama drugih država, realizovano je više policijskih operacija na otkrivanju i presijecanju organizovanih kriminogenih djelovanja, a na tom planu je značajno i učešće u radu i djelovanju Interpola, SECI centra i drugih organizacija.

Kao posebno priznanje crnogorskoj policiji, cijenim i nedavno potpisivanje stategijskog Sporazuma o saradnji sa Europolom, koji važi za jednu od najeminentnijih savremenih policijskih organizacija.


Uvažene dame i gospodo,

Jasno je da crnogorska policijska organizacija svojim djelovanjem, rezultatima i svakodnevnim jačanjem edukativnih i materijalno tehničkih kapaciteta, potvrdjuje opredjeljenje na usvajanju standarda i metoda policija država Evropske unije.

Takav odnos crnogorsku policiju nesumnjivo kvalifikuje kao profesionalnog i uvaženog partnera u nastojanjima na putu evropskih i evroatlanskih bezbjednosnih integracija, u koje spada i priprema policijskih jedinica u procesu uključenja u NATO savez.

Uvjeren sam da će aktuelni procesi značajno uticati i na očuvanje stabilnog bezbjednosnog ambijenta u Crnoj Gori i regionu, kao bitnom preduslovu za uspješan razvoj crnogorskog društva, osvajanje i dostizanje najviših demokratskih standarda i vrijednosti.

Uvažene dame i gospodo, poštovani gosti, izražavam zahvalnost na na prisustvu svečanosti i vremenu koje ste odvojili.Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?