Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor šefa delegacije Evropske komisije Leopolda Maurera na svečanom otvaranju Forenzičkog centra Uprave policije u Danilovgradu

Objavljeno: 16.12.2008. 18:08 Autor: Naslovna strana
Govor šefa Delegacije EK povodom ceremonije svečanog otvaranja Forenzičkog centra u Danilovgradu, 16.12.2008.


Poštovani premijeru, ministri, direktore Veljoviću, vaše ekselencije, dame i gospodo,


Želio bih najprije da iskoristim ovu priliku i da čestitam građanima Crne Gore jučerašnji istorijski trenutak.

Siguran sam da će buduće generacije gledati na dan podnošenja aplikacije za članstvo u EU, kao na dan kada je zemlja bila čvrsto ujedinjena u ostvarenju evropske perspektive.

Želio bih da kažem da ću ja lično i delegacija Evropske komisije, u mjesecima i godinama koje slijede, ostati posvećeni našim težnjama da pomognemo Crnoj Gori na putu ka članstvu u EU.

Današnji događaj treba posmatrati u širem kontekstu pozitivnih napora koje Crna Gora ulaže kako bi napredovala i ispunila uslove za dobijanje statusa države kandidata.

U ovom kontekstu, Izvještaj Evropske komisije o napretku u 2008-oj godini treba shvatiti kao pomoć zemlji da bolje razumije na kojim poljima je ostvarila napredak i gdje izazovi i dalje predstoje.

I dok s jedne strane Izvještaj o napretku pokazuje da je sveukupna reforma policije u Crnoj Gori ostvarila određeni napredak, s druge strane neophodno je unaprijediti stručni kadar u policiji posebno u primjeni metoda savremene istrage i tehnika obrade materijala.

Znamo da je uloženo dosta napora da bi se unaprijedile sposobnosti policije u pogledu korišćenja posebnih mjera nadzora, naročito ukoliko imamo u vidu da će budući krivični zakonik stvoriti širi okvir za korišćenje takvih metoda istraživanja.

Takođe znamo da su vještine i mogućnosti primjene raznih metoda procesuiranja otkrivenih dokaza u forenzičkoj laboratoriji podjednako važne za konačan ishod istrage i podignutih optužnica. Stoga ćemo, kao dio naših programa podrške pridruživanju za 2009. godinu, nastaviti da pružamo pomoć za nabavku opreme za Forenzički centar.

Povećanje kapaciteta policije u cilju sprovođenja finansijske analize i istrage je od izuzetne važnosti, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. U tu svrhu, već početkom sljedeće godine, započećemo program obuke u okviru Twinning projekta u saradnji sa Velikom Britanijom, kako bi obezbijedili obuku za policajce.

Evropska komisija je posvećena pružanju podrške Crnoj Gori u pripremama za pristupanje Evropskoj uniji kroz vođenje političkog dijaloga i programe finansijske pomoći za pristupanje.

Prije samo nekoliko dana, vođen je Unaprijeđeni stalni dijalog između Vlade Crne Gore i Komisije, koji predstavlja najveći nivo političkog dijaloga u okviru Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju. Tom prilikom istaknuta je krucijalna važnost efikasne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala za evropsku budućnost Crne Gore. Ovo je naš prioritet ali i prioritet vaših građana!

Hvala!Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?